"Южен поток" - два прочита на ситуацията

Първият е европейски, вече сме го коментирали, а вторият е идването на двамата американски сенатори

Първият е европейски, вече сме го коментирали - нямаме никакви проблеми с прилагането на третия енергиен пакет, защото има два механизма, които моторно предопределят поведението на държавата, предаде standartnews.

Така че европейските бюрократи очевидно имат някакво нарушение на комуникацията с нашата страна. Наскоро публикувах едно становище, че ние винаги сме умни след това, а в другите държави имат специални групи за лобиране към Еврокомисията. И това в никакъв случай не са официалните представители на държавата, а са високо компетентни хора, които обясняват и анализират по особено важните проблеми. Трябваше по "Южен поток" и за "Белене" да имаме такива хора там, за да е ясно, че когато се взима решение, то трябва да става в условията на пълната информираност, а не в някакви хипотези, както е сега. Но открива се процедура, идват представители на Еврокомисията - ще видят, че няма основание този проект да се канцелира. Защото ние спазваме всички изисквания по отношение на гарантиране достъпа на трета страна. Стигаме до втория прочит - до идването на двамата американски сенатори. Ако изградим схематичния профил на американската дипломация, тя е значително по-елементарна и прозрачна от руската. Руската дипломация е многоходова, когато нещо се прави, вие не знаете каква цел се преследва. Тук е ясно и категорично - идва Маккейн, ветеран от Виетнамската война, един от най-големите ястреби в американската политическа върхушка. Това беше ясен знак - проблемът вече не е България и участието й в "Южен поток", а е Русия с нейните взаимоотношения с Америка и Еврокомисията. Американците имат много прости методи, които се оказаха ефективни. Вижте дори Иран, поставен в условията на икономическа блокада от американците, се предаде. С Русия обаче е малко по-различна ситуация. Там обяснението е просто - всеки, който контактува с "Стройтрансгаз", влиза в черния списък и за която и да е фирма от България е катастрофа. Така последва веднага действие от страна на премиера. Но какво се крие в това действие? Това решение на премиера, а той е в правото си да го вземе, няма пряко действие върху нещо, което не е започнало. Реално и физически не е започнало строителството на "Южен поток", но физически са подписани документи и единственото нещо, върху което има влияние взетото от премиера решение, е да въведе условно казано "условия на форсмажор" и да замрази всички срокове, които текат по тези договори. Това означава най-малко, че България няма да бъде санкционирана от другата страна - "Газпром" и "Трансстройгаз. Но като цяло това е много силна мярка и много неприятна за нашата страна. И от гледна точка на прогнози никой не може да ви каже какво ще се случи при тази геополитическа ситуация в държавата, освен ако не се стигне до споразумение на великите сили. Ние тук не можем да направим нищо.
Ключовата дума е споразумението за Украйна. Докато там тлее този огън, а той не тлее, а гори - убиват се хора, а това е страшно. Аз все пак съм оптимист и смятам, че може би до месец въпросът ще бъде разрешен по някакъв начин - в противен случай отиваме в много тежък сценарий.
В момента голяма част от европейските корпорации започват активно да въздействат, за да може този конфликт да бъде разрешен, защото бизнесът иска спокойствие. Чух, че европейските фирми получават годишно около 400 млрд. поръчки от Русия. Около 30% от газа идва от Русия. Има една много силна взаимна обвързаност и така или иначе икономическите критерии скоро ще започнат да взимат превес над геополитическите.
Ако нямаше такава нестабилност в Украйна, нямаше да има нужда от "Южен поток". "Южен поток" по принцип е, за да даде структурни гаранции на Европа, че тези значителни количества газ, които неустойчиво минават през Украйна, ще бъдат гарантирани. Някои твърдят, че това се използва като инструмент, за да се въздейства на Украйна. Нищо подобно, прекалено скъп е този инструмент, за да може да е само заради това. Европа е най-големият платежоспособен клиент на Русия. Видяхте какво стана с Китай, как Путин разигра китайската карта - много неуспешно. Първо китайците подписаха, разбира се на малко по-високи цени отколкото за средните за техният пазар. Но извиха ръцете на Путин и получиха невероятна възможност директно да оперират с природния ресурс на Сибир. Сега европейците започват разговори, защото цената по дългосрочните договори с Китай е известна и тя е по-ниска от средната за Европа. И те започнаха да говорят за намаляване на цените. Нещата вървят към това, че рано или късно Путин ще приеме условията на Европа. Не зная как ще се договорят за Крим, но Путин вече към вчерашна дата взе решение да разреши достъп до тръбата и на други играчи. Досега единствено "Газпром експорт" имаше достъп до тръбата, сега ще дойдат и частните играчи. Така че стъпка по стъпка той приема условията на третия пакет. Но това вече не е достатъчно, трябва да се стабилизира Украйна - това е.