Как изглежда Паша дере след спирането на "Южен поток"?

Животът

10-06-2014, 10:36

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Сега всичко е пусто, като изключим няколкото плажуващи

По нищо не личи, че е спряла на практика работата по изграждане на съоръженията по проекта "Южен поток" на Черноморието. На плажа Паша дере, където се планира да излезе тръбата, преди половин година имаше платформа, имаше проучвателна сонда, работници разнасяха тръби. Сега всичко е пусто, като изключим няколкото плажуващи, съобщава bTV.

Изчезнала е еуфорията от миналогодишните протести както и дейността на Инициативния комитет. Но хората, които живеят в близките вилни зони, все още се вълнуват от съдбата на проекта. Техните основни опасения са свързани с това, че морето, питейната вода, плажът, околната среда, всичко ще бъде замърсено, а шумът, който ще идва от съоръженията ще достига до вилите им.

Само на няма и два километра хората във вилна зона Ракитника казват, че не са против "Южен поток", а против мястото на съоръженията. Настояват предвидените приемателен терминал и компресорна станция да са далеч от населени места. Реагират с облекчение на вестта, че проектът е спрян.До Паша дере живеят над 10 000 души, а през лятото, когато идват хора на вилите си, броят им стига до 40 000. Те се страхуват от замърсяване както на девствения плаж Паша дере и морската вода, така и на питейната вода, защото това е вододайна зона. Все пак има и такива, които подкрепят газопровода.Плажуващите пък са убедени, че Паша дере ще загуби чара и чистотата си. Природозащитни организации напомнят, че работата по проекта е започнала още преди да е изготвена оценката за въздействие върху околната среда, което е нарушение. Според еколозите, десетки дървета ще бъдат изсечени, а за възстановяване на гората са нужни десетилетия, допълват още от bTV.