Спирането на „Южен поток” не е обсъждано на срещата при президента

Т. Дончев: Обсъждана беше темата за това, кой ще бъде следващият български еврокомисар

Спирането на проекта „Южен поток” не е обсъждано на срещата при президента. Това каза пред журналисти избраният за евродепутат от листата на ГЕРБ Томислав Дончев след срещата на президента Росен Плевнелиев с избраните представители на България в Европейския парламент.

Според Дончев подобни срещи ще се правят минимум ежегодно между българските представители на ЕП и президента, с цел „минимума на координация на позиции между двете институции и надеждата, това да помогне на всеки да си върши работата”.Дончев допълни, че на срещата са обсъдени темите, по които има консенсус между всички представители в ЕП без значение от политическото им семейство: „Първо интересите на България, когато става дума за интерес на българските граждани извън страната; темата за достъпа на България до ресурси, до пари – въпреки че финансовата рамка е договорена, все още има пари, които да се разпределят; Шенген; еврозоната в дългосрочен план. Това бяха сред темите, по отношение, на които нямаме какъвто и да било спор и разбира се голямата тема, че всички трябва да се стремим и да работим Европа да е силна в енергетиката, в сигурността, във външната политика, а не да се фокусираме върху това, в какви бутилки да бъде наливан зехтинът”, каза Дончев.

Относно сектора, който трябва да се заеме от българския еврокомисар в ЕК Томислав Дончев каза: „Обсъждана беше темата за това, кой ще бъде следващият български еврокомисар без да се споменават имена. Имаме консенсус за това, че България максимално бързо трябва да заяви позиция и от сега да се бори за максимално добър ресор. Технологията да се изчаква до последния момент, какъвто е коментарът на правителството, не е примамлив за всички. По отношение на тази тема имаше консенсус”.