Орешарски в цугцванг

Правителството е безпомощно и няма полезен ход, смята зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

Правителството е безпомощно и няма полезен ход - тази почти шахматна ситуация, която вещите в спорта наричат "цугцванг", описа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на днешната пресконференция на партията.

"Смятам, че ние всички сме свидетели на една безпомощност на това правителство, задкулисие при определяне на правилата и процедурите, които бяха направени за избор на фирмите по "Южен поток", заяви той. Само с липсата на полезен ход може да се обясни решението на министър-председателя Пламен Орешарски да спре енергийния проект, смята той.

Изходът от този казус със сигурност ще бъде в ущърб и с тежки последствия за страната, изтъкна Цветанов и подчерта: "Точно затова смятам, че трябва да се носи отговорност за това кой ще плаща тези пари", добави той.

От своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков настоя за незабавна оставка. Запитан за възможностите за проекта оттук нататък, той беше категоричен: "Това, което може да се направи в случая, е ново правителство, на часа, ясно прогнозируемо, което да се ползва с доверие на нашите партньори не само от страна на ЕС и САЩ, но и от страна на Русия, тъй като това е един геостратегически проект".