Това, което направи Пламен Орешарски с България, е унизително

Всеки един ден на това правителство е вреден за България

Това, което премиерът Пламен Орешарски направи с България, е унизително. Това каза Димитър Главчев от ГЕРБ по време на пресконференция на партията по повод задължителното гласуване и замразяването на проекта „Южен поток”.

„Всеки един ден на това правителство е вреден за България”, посочи Главчев. По думите му, тази теза на ГЕРБ е получила своето потвърждение вчера с поведението на премиера Пламен Орешарски, който в немислим формат, в присъствието на депутати от друга държава, която не е страна по проекта „Южен поток”, съобщи, че спира проекта. Главчев допълни, че позицията на ГЕРБ от много време е била в подкрепа на този проект, но в съответствие с европейското законодателство.

„Ако беше се съобразил с тази наша теза, премиер-министърът нямаше да постави и себе си и което е по-лошото – и България в унизително положение”, каза още Главчев и допълни, че трудно можем да си спомним през последните години друг премиер да е поставял страната в такова положение. „Оттук насетне трябва да се следят и други въпроси: дали е подписан договор за „Южен поток”? Какви са клаузите в него и има ли неустойки?”, добави Главчев. Той допълни, че ако има неустойки за сметка на държавата, би следвало да се потърси наказателна отговорност от този, който е предизвикал неустойките. Той коментира още, че поведението на министъра на икономиката Драгомир Стойнев е странно. „Нека да проявят достойнство и да подадат оставка, тъй като има спекулации, че отново има заиграване, колко то може да се удължи времето на този кабинет, за да може да свърши някоя и друга поръчка от този, който ги е назначил”, заяви Димитър Главчев.