Разковничето! Съпругата на осъдилия на затвор Цветанов - зам.-посланик

Наградата за съдията - протежето на БСП в Берлин получава втори мандат

Източници разказаха ексклузивно пред Bulgariautre.bg, че незабавно след обявяването на присъдата от съдия Тони Гетов, неговата съпруга е получила "подаръка" по дипломатически път. А, именно - втори мандат в Берлин на позицията, която заема в момента.

Албена Гетова е съпругата на съдия Тони Гетов. Той вчера произнесе ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. БСП я назначава за заместник - посланик на България в Берлин, преди близо 4 години. Гетова е била и член на избирателни комисии по време на мандата си.

Според нейни колеги, тя и децата й живеят в служебен апартамент на посолството, за който не плащат месечен наем. Гетова живее в Германия с двамата си синове. Единият следва в елитен университет в Берлин, а другият е ученик.

Както вече ви информирахме вчера, политическият натиск върху българската съдебна система става все по явен - напук на мониторинговите доклади на Европейската комисия, в които ни порицават точно за това. Според адвокатите на Цветанов - Ханс-Петер Ул и Менко Менков, съдебното решение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено на следващите инстанции.

Поведението, което демонстрира съдия Гетов от самото начало на делото е твърде странно, категорични са наблюдатели в Съдебната палата.

Съдията упорито отказваше да си направи отвод от делото, въпреки че фирмата на неговия баща е извършила ремонта на вилата на Цветанов в село Шума, което означава, че е налице крещящ конфликт на интереси.

Впечатляваща е и бързината, с която Гетов изпълни дълга си към БСП и прочете присъдата, която според адвокат Менков е била написана предварително.

След като адвокат Ханс-Петер Ул бе категоричен, че ще сезира ЕК за оказан натиск върху съдебната система в България и ще поиска да бъдат спрени средствата по европроекти за страната, най-вероятно и предстои проверка по сигналите за корупция и конфликт на интереси на съдия Гетов.