Плевнелиев поздрави Петро Порошенко по случай встъпването му в длъжност

Президентът отново заявява подкрепата на България за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Петро Порошенко по случай встъпването му в длъжност като президент на Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравителното си писмо до украинския лидер българският държавен глава посочва, че на президентските избори на 25 май украинският народ направи решителна стъпка по пътя на европейското и демократично развитие.

„Украйна отвори нова страница в своята история, страница, в която демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права и свободи ще са водещи принципи, а конструктивният диалог – единствен начин за справяне с трудностите“, се казва в писмото на българския президент.

„Призвание е в този решителен момент да поведете страната си към дългосрочен мир и стабилност и вярвам, че Вие ще бъдете президентът обединител, който ще преодолее конфронтацията и разделението“, пише президентът Росен Плевнелиев до украинския си колега.

Държавният глава подчертава, че двигателят на интеграцията е единственото средство срещу изолацията и дестабилизацията и днес са необходими решителни действия и реформи, които ще върнат Украйна към политика, основана на правовата държава и свободата на словото.

Президентът Росен Плевнелиев отново заявява подкрепата на България за суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. „Вярвам, че многобройната българска общност във Вашата страна ще продължи да бъде своеобразен мост между нашите два славянски народа и основа за развитие и надграждане на българо-украинските отношения“, се казва още в писмото на държавния глава до украинския президент Петро Порошенко.