Веднага след изборите: Порошенко търси мост към САЩ и Европа

Темата за Украйна в НАТО не среща мнозинство, но може да се мисли за общ алианс за отбрана със Запада, смята новият държавен глава на страната

Петро Порошенко, когото жителите на Украйна единодушно избраха за свой държавен глава, обяви днес, че ще започне незабавни преговори със Запада за създаването на алианс за отбрана. Това предаде "Фокус", цитирайки АФП.

"Въпросът за присъединяването на Украйна към НАТО няма подкрепа от мнозинството в страната. В по-общ план имаме нужда от нов алианс за отбрана със САЩ и Европа, за да осигурим военната защита на Украйна", заяви в интервю Порошенко.

Той добави: "В качеството си на президент се ангажирам с подобен алианс и ще започна веднага разговори".

Новият държавен глава, излъчен след вота в неделя, 25 май, е известен с прозападната си ориентация. Фактът, че той събра близо 55% подкрепа при висока избирателна активност, отчетливо показа, че след руските инвазии украинският народ също търси мост към Запада.
"Навремето се отказахме от ядрените оръжия и получихме гаранции за сигурността си от Русия, но сега виждаме, че тези гаранции не струват нищо. Ето защо ни трябва нов съюз", обоснова решението си Петро Порошенко.

На 3 юни той ще се срещне с американския си колега Барак Обама в полската столица Варшава. Двамата ще разговарят в рамките на планираната европейска обиколка на американския държавен глава. По план той трябва да посети Полша, Белгия и Франция.

Междувременно Порошенко показва оптимизъм и твърда ръка по належащите предизвикателства пред него в първите си изказвания от позицията на избраник на народа. "Мисля, че можем да възстановим мира за няколко месеца, ако и Русия е готова за това", заяви в интервюто си той.