Петро Порошенко полага клетва като президент днес

На тържествено заседание на Върховната Рада, на новия държавен глава ще бъдат връчени официалните символи на Украйна

Милиардерът Петро Порошенко ще положи днес клетва като президент на Украйна, предаде РИА "Новости". Церемонията започва в 10 часа.

На тържествено заседание на Върховната Рада, на новия държавен глава ще бъдат връчени официалните символи – официалния гербов печат, булава и знак на президента на Украйна от председателя на Конституционния съд.

Ще присъстват много високопоставени лица, сред които държавните глави на Германия Йоахим Гаук, Швейцария Дидие Буркалтер, Полша Бронислав Коморовски, Литва Далия Грибаускайте, Естония Тоомас Илвес, Словения, Грузия, вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън, премиера на Канада Стивън Харпър, също както и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, генералният секретар на ОБСЕ Ламберто Занер, зам. генералният секретар на ООН Джефри Фелтман и други.

Стана ясно, че в Киев се завръща след консултации в Москва руският посланик в Украйна. Той ще представлява страната си на церемонията.

Порошенко спечели с над 50% от гласовете президентския вот още на първия тур на 25 май тази година. Победата му бе убедителна - далече след него останаха бившият премиер Юлия Тимошенко и другите участници.

РИА "Новости" припомня, че проруски настроените региони в Украйна бойкотираха вота.

Порошенко заяви, че ще смаже сепаратистите, но в същото време иска подобряване на отношенията в Русия.

Вчера в Нормандия той разговаря с руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел. Обсъдена е била необходимостта от спешно слагане край на кръвопролитията в Украйна.