Вестниците във Вторник, 3 юни

След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" ЕК започва наказателна процедура срещу България

Предстоящите промени в кабинета са водеща тема за вестниците във вторник.

„Ден преди БСП и ДПС да обсъждат изборните резултати поотделно в централите си премиерът Пламен Орешарски обяви, че промените в кабинета все още не са дискутирани окончателно и решени. Според него новите министри ще станат ясни едва след като са готови анализите на управляващите партии.  
Днес в Калофер Орешарски даде да се разбере едно - че няма да смени здравната министърка Таня Андреева само заради "мнението на малка група хора". Ясно е още, че шефката на екологията Искра Михайлова ще има наследник, тъй като заминава за Брюксел като евродепутат от ДПС.   
Депутати говорят още за смени на земеделския шеф Димитър Греков (с Димитър Тадаръков или Пламен Моллов), на правосъдната министърка Зинаида Златанова (Сабрие Сапунджиева), на образователната шефка Анелия Клисарова (със спортната министърка Мариана Георгиева), строителната Десислава Терзиева (със Стефан Чайков).  
На "Позитано" 20 обаче не бързат с рокадите в правителството. Днес членовете на Изпълнителното бюро на БСП очакват лидерът Сергей Станишев да ги информира какви ще са промените в кабинета и програмата му. Според социалисти, ако има разговори между БСП и ДПС по тези въпроси, те били на лидерско ниво.
Според източници на "Труд" на заседанието днес отчетно-изборни събрания и оставката на Станишев от лидерския пост нямало да се искат. Сред младежите социалисти обаче се говори, че вотът на 25 май за номер 15 Момчил Неков бил бунт срещу Станишев." - в. „Труд".

„Премиерът Пламен Орешарски има доверие в повечето си министри - това се разбра от думите му в Калофер при честванията по повод Деня на Ботев и загиналите в борбата за национално освобождение. Особен акцент той постави в защитата си за здравния министър Таня Андреева, чиято оставка бе искана от работещите в Спешна помощ. 
"Аз чух, че доста голяма част от системата се присъединяват в нейна подкрепа. Критерии за смяна няма да бъде мнението на малка група хора", бе категоричен министър-председателят. И допълни, че за обсъждането на министерските позиции ще са водещи целите, които трябва да бъдат изпълнени и дали конкретните министри могат да ги следват. "Аз вярвам в повечето от тях", декларира Орешарски. Окончателната дискусия за промените в правителството предстои, като в момента БСП и ДПС все още правят собствените си анализи, уточни той.
"Единството, грижата за ближния, за добруването, за просперитета на страната, са способни да надделеят над страха, малодушието и апатията, които са истинската заплаха за свободата", добави премиерът. Но когато българите заговорят, рядко се случвало да е в един глас. "Затова е важно, че на днешния ден е отредено време, в което да се поклоним в знак на почит и заедно да помислим в минутите на мълчание за общия ни идеал - свободата и добруването на нашата земя". - в. „Сега".

„Пламен Орешарски искал смени на министри, но червените му началници бавят топката. Казват, че нямало комуникация между лидера на БСП и премиера. 
Вчера Орешарски призна, че не е дискутирал ремонта със Станишев и Местан, тъй като партиите правели своите анализи...  
В БСП обаче са недоволни твърдо от три жени - здравния министър Таня Андреева, от образователния Анелия Клисарова и от строителния Десислава Терзиева. Дори твърдят, че подходяща за поста в просветата е Мариана Георгиева, която сега ръководи спорта. Не харесват и културния министър Петър Стоянович. Вчера в Карлово Орешарски почти защити Андреева в спора за "Спешна помощ".
Вчера се чу, че и финансовият министър Петър Чобанов може да бъде сменен заради това, че в БСП били крайно недоволни от спадналите приходи в хазната и скандалите в митниците. Но той е сред най-близките на Орешарски.
Днес депутатите от БСП ще чуят за първи път от Станишев какво ще правят с властта. 
Вече никой на "Позитано" не говорел за предсрочни избори. Не било спекулация, че имало вариант при по-добри резултати на евроизборите лидерът на БСП да е и премиер. Затова и по време на кампанията Орешарски бил дискретно "скрит".  
Сега обаче ситуацията е променена. Станишев отива в Брюксел, но за няколко дни, за да участва в консултациите между социалисти и десни там..." - в. „24 часа".

„Предстоящите промени в правителството не са дискутирани окончателно, обяви премиерът Пламен Орешарски в Калофер в отговор на въпрос какви смени на министри предстоят, съобщи БТА.
"Чета различни интерпретации, сигурно е нормално в напрегнатата обстановка. Не задавайте персонални въпроси, никога не бих ги казал", заяви Орешарски, запитан кои министри предстои да бъдат сменени...
За последните няколко дни това е поредната защита, която премиерът изказа за здравния министър, макар че самата Андреева, заяви, че с радост би отстъпила мястото си, ако се намери човек, който да се справи с проблемите в здравеопазването. "Критерият ще бъде целите, които предстои да се свършат и дали тези министри могат да го направят..." - в. „Дневник".

„Няма никакво съмнение, че ДПС няма интерес от падането на правителството. Движението се намира в едно изключително удобно за тях положение. Чувстват се силни в коалиция с партньор, който е претърпял тежка загуба, и надали ще искат да я напуснат. Друг е въпросът, че ако проявят желание за повече власт, това ще разруши коалицията. Една от причините, поради които БСП загуби евровота, е прекалената отстъпчивост.
Малко вероятно е коалицията да бъде взривена по желание на партията на Лютви Местан. Друг е въпросът, че коалицията може да бъде разтурена по желание на БСП. Напълно е възможно "Позитано" 20 да пожелае да се откачи от сътрудничеството с движението с оглед да спечелят отново доверието на собствените си избиратели.
Подобно решение няма да е лесно на БСП, става въпрос да се преценят плюсовете и минусите от едно управление, което е на ръба на парламентарното мнозинството, и да решат, че то просто не е за тях в този му вид.
Напълно е възможно да се стигне и до оставката на Сергей Станишев, който е един от най-дълго управлявалите БСП след Тодор Живков. Подобно решение обаче няма да се вземе от кръгове извън партията или от отделни части, решението ще бъде взето от самия Станишев.
Ако БСП и ДПС решат да запазят управлението, кабинетът може да бъде застрашен от нов уличен натиск. Друг дестабилизиращ фактор за правителството може да бъде "Атака", ако тя реши да играе контра и да се върне към крайния си радикализъм с оглед да спечели някакви политически дивиденти. Независимо, че Волен Сидеров загуби европейските избори, няма съмнение, че той ще се бори за място под слънцето, връщайки се към типичния си радикализъм." - коментира социологът Кольо Колев пред в. „Стандарт".

Поредната порция критики от страна на Европейската комисия и започването на процедура  срещу България заради „Южен поток"" също са сред водещите течи на всекидневниците.

„Европейската комисия обяви, че открива наказателна процедура срещу България заради започналото у нас изграждане на отсечката от руския газопровод „Южен поток". Това потвърди за bTV Шантал Хюс, говорител на европейския комисар по вътрешен пазар.
Според Брюксел проектът нарушава европейското законодателство и заради това той трябва да бъде прекратен. Правителство има срок от един месец да отговори на официалното известие за откриването на процедурата.
ЕК е изпратила официално писмо до София, в което настоява за спирането на проекта. На практика писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточнява Хюс.
По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар. "Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект", допълни говорителят..." - в. „Труд".

„След поредица от предупреждения и критики за проекта "Южен поток" ЕК започва наказателна процедура срещу България. Брюксел е изпратил официално писмо за известяване, а поводът е изборът на строител на газопровода. На 24 май стана ясно, че победител в конкурса е "Стройтрансгаз консорциум". Снощи Шантал Хюз, говорител на дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в ЕК, потвърди пред в. "Сега" лошата новина. Освен това тя посочи, че ЕК е "помолила" българските власти да преустановят проекта.
"Разбираме, че правителството е решило да започне изграждането на "Южен поток". Комисията вече изрази своята загриженост за спазването на европейските правила в областта на енергетиката. Но освен това имаме опасения, че са нарушени и правила за функционирането на вътрешния пазар - и по-конкретно процедурите за възлагане на публични договори", коментира Шантал Хюз.
По думите й на българските власти е изпратено предупреждение, в което се изисква официална информация по случая. Това е първата фаза на наказателната процедура. Сега правителството има едномесечен срок да даде обяснения пред Еврокомисията. "Докато разговорите продължават и докато не се постигне пълно спазване на европейското законодателство, помолихме българските власти да преустановят проекта", обясни говорителката.
Още през декември стана ясно, че ЕК има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари, едва 9 работни дни. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура..." - в. „Сега".

„В писмото от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" до българските власти, изпратено днес, се посочва, че притесненията на Брюксел са свързани с това дали проектът е съвместим с европейското енергийно законодателство...
По-късно от Министерството на икономиката обявиха, че България е страна-член на ЕС, която нееднократно се е ангажирала да спазва общите процедури, а изборът на изпълнител на проекта е "следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка". 
Процедурата започва не само заради начина, по който бе избран изпълнител на проекта на българска територия, но заради подписаното през 2008 г. междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода между България и Русия. В него се дава предимство на компании от двете страни при доставките за газопровода.
България има месец, за да отговори на писмото, в противен случай комисията изпрати случая в Европейския съд, който може да наложи глоба на България.
Няма конкретно възражение от Брюксел по текст от промените в Закона за енергетиката, с които се въвежда понятието "морски газопровод", а "всичко са само приказки", обяви наскоро депутатът от БСП Явор Куюмджиев. Той е един от вносителите на промените, които според оценки на Брюксел са в полза на Русия и "Южен поток" и изключват част от територията на ЕС в България от европейското законодателство.
Европейската комисия вече предупреди, че ще започне  процедура срещу България, ако страната допусне нарушение на европейското законодателство..." - в. „Днвеник".

„Европейската комисия отправи вчера към България шест конкретни препоръки за подобряване на икономическата и финансовата среда за периода 2014-2015 г., засягащи бюджета, пенсионната и образователната система, трудовия пазар, бизнеса и енергийния сектор.
Преди да отправи препоръките обаче, комисията прави анализ, в който отправя и редица забележки към страната.
Сред най-сериозните критики са тези за замразяването на пенсионната реформа и отстъплението от поетите ангажименти в тази област.
Отчетена е и липсата на стратегия за спазване на данъчното законодателство. Говори се също за слаба прозрачност във финансирането на болниците и недостатъчно добре развитите услуги за извънболнично лечение.
Сред тежките проблеми на България е посочена и високата младежка безработица. Брюксел критикува страната и заради неспособността на висшето образование да отговори на потребностите на пазара на труда. В икономическата сфера е засегната слабата конкуренция в сектора на електроенергията и природния газ. Наблегнато е на необходимостта от повече усилия за модернизиране на публичната администрация, за да бъдат повишени нейният професионализъм и независимост.
В този контекст Еврокомисията препоръчва България да засили бюджетните мерки за 2014 г. заради възникващите отклонения по изискванията на Пакта за стабилност и растеж. Настоява се също за въвеждане на цялостна данъчна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и за справянето със сенчестата икономика.
Втората препоръка засяга пенсионната реформа. Изискването е да продължи планираното годишно увеличение на пенсионната възраст, така че тя да съответства на продължителността на живота в дългосрочен план. Трябва да бъдат премахнати постепенно възможностите за ранно пенсиониране и да се въведе еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените..." - в. „24 часа".

„Европейската комисия препоръчва на България да засили бюджетните мерки за 2014 година, да предприеме дългосрочна реформа в пенсионната система, да насърчи електронното управление и администрация, и да разшири реформата в енергийния сектор.
България заблуждава Европейската комисия с нереален оптимизъм за очаквания икономически ръст, гласи една от констатациите на Европейската комисия за България за 2014 г.
Те бяха обявени в Брюксел и представени от председателя на ЕК Жозе Барозу.
Брюксел ни критикува още за данъчната администрация, за пенсионната реформа, за това, че здравният сектор е недофинансиран.
В трудовия пазар най-големият провал на България е в младежката заетост. Минималната заплата не стимулира растежа и заетостта, установява ЕК. Тя препоръчва и бързо приемане на училищен закон.
Брюксел публикува специфичните за всяка държава препоръки, като на членките се предлагат специално пригодени за тях съвети за по-дълбоки структурни реформи...
Комисията обръща внимание на образователната реформа, като подчертава нуждата да се приеме Закона за училищното образование и да се наложат реформи в професионалното и висшето образование, за да се подобри нивото на умения, изисквани от работодателите. Според експертите трябва да се развият повече партньорства между бизнеса и образователните институции, за да се отговори по-добре на нуждите на трудовия пазар.
България трябва да продължи да подобрява бизнес средата особено за малките и средните предприятия, като намали бюрокрацията, насърчи електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната трябва да подобри и системата за възлагане на обществени поръчки чрез укрепване на административния капацитет и повишаване на предварителните проверки, извършвани от Агенцията по обществени поръчки.
Сред препоръките в тази сфера е и нуждата от подобряване на качеството и независимостта на съдебната система и засилване на борбата срещу корупцията..." - в. „Стандарт".