ЕК шамароса некомпетентното българско правителство

Делян Добрев: Наказателната процедура на ЕК за България е политически шамар за некомпетентното българско правителство

"Наказателната процедура на ЕК за България, заради „Южен поток”, е звучен политически шамар за некомпетентното българско правителство. Месеци наред предупреждавахме, че българската енергетика не е за пощальони и хора без експертна подготвеност", коментира пред Агенция „Фокус” бившият министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев по повод наказателната процедура, която ЕК стартира срещу България. Според Добрев дипломатичният тон на Брюксел към България, който се съдържа в препоръките срещу нашата страна са предпоследна сигнална лампичка българското правителство да спазва българските и европейски интереси и след това частни, икономически и корпоративни. Стартирането на наказателната процедура в един и същи ден с отправянето на препоръки към правителството недвусмислено е равно само и единствено на безпощадна критика и отчаяние на Брюксел за надежноста на правителството на БСП, ДПС и „Атака”. 
„Това е нещо, което повтаряме от шест месеца, но няма кой да ни чуе. Днешната препоръка на ЕК е безпрецедентна, защото тя обхваща не само сферата на енергетиката, но и всички сфери от обществено-икономическия живот, което показва, че ЕК вижда, че това правителство не прави нищо правилно. Управляващите в момента водят държавата и българския народ към пропастта. ЕК иска да предотврати това, но ми се струва, че това правителства няма нито капацитета, нито желанието да направи необходимото”, коментира Добрев.
„По-притеснително не са препоръките, за които разбрахме по-рано през деня, а наказателната процедура за „Южен поток”. ЕК заяви официално, че е започнала наказателна процедура срещу България и че след един месец тази процедура ще достигне съдебната си фаза. Това също е нещо, за което предупреждаваме от дълго време. Забележките на комисията са по отношение на това, че не се спазва европейското законодателство. Изборът на изпълнител в България за „Южен поток” е излъчен с нагласен търг. Няма нормална процедура, която да стартира един ден преди Коледа, а да завърши няколко дни след Нова година. В съобщението на ЕК във връзка с наказателната процедура по „Южен поток” ясно се казва, че всички дейности трябва да бъдат предотвратени, докато проекта не бъде съобразен с европейските правила по отношение на достъпа на трети страни до газопровода”, посочи Добрев.
„Това, което трябва да направят управляващите, е да си подадат оставките. Не вярвам, че те ще се съобразят с наказателни процедури, санкции за България или каквото и да е друго. В последните няколко месеца те правят точно обратното. Не вярвам те да направят каквото и да било положително в страната. Единственото и най-належащо нещо, което могат и трябва да направят, е да подадат оставка. Не вярвам те да прекратят нагласения търг, който стартираха един ден преди Коледа. Търг, който три месеца преди да бъде обявен, една конкретна руска компания заяви на своя сайт, че вече го е спечелила. В последствие миналата седмица разбрахме, че това е компанията, която печели конкурса. Всички техни действия са толкова скандални, че ЕК в препоръките, които днес даде и в съобщението за наказателната процедура, дори и с дипломатичния тон, с който обикновено се изказват, виждате колко е остър дори на дипломатически език тона на ЕК”, заяви Добрев.
„Не очаквам управляващите да направят каквото и да било, защото явно демонстрират в последните месеци, че няма да се съобразят с интереса на българската държава, изпълнявайки правилата на ЕС. 

Това е българският интерес, защото на най-прост език тези правила казват, че по този газопровод трябва да може всеки доставчик да доставя газ. Това ще осигури допълнителна конкуренция и е в интерес на българския потребител. От друга страна същите тези правила казват, че трябва да има прозрачна обществена поръчка. Това също е в интерес на българския потребител и държава, защото с прозрачна обществена поръчка, ще се постигне най-добрата цена. Затова е този газопровод, а не цена от нагласен търг, който е стартирал преди Коледа и е завършил преди Нова година. Търг за 3.5 млрд. евро, най-големия търг, който тази държава някога е провеждала да бъде манипулиран по такъв безобразен начин”, обясни Добрев.
Накрая Делян Добрев подчерта още, че единственият ход на българското правителство след стартирането на наказателната процедура и отправянето на препоръки в един и същи ден, е да подаде оставка, защото в противен случай държавата рискува да загуби окончателно да загуби доверието на ЕК и да ни бъдат спрени всички еврофондове.