Няма шанс правителството да оцелее!

Станишев се уплаши от думите на Местан

Политическата реалност е такава, че не виждам начин кабинетът "Орешарски" и това Народно събрание да доизкарат мандата си докрай. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан.
Ако ДПС оттегли подкрепата си към правителството, на практика това означава, че страната отива към нови предсрочни парламентарни избори.

Определено има нужда от разговори за стабилизиране на политическата ситуация в страната. В това число включвам и идеята за предсрочни избори, категоричен е Местан.

"Моят политически отговор на въпросите ви е, че ДПС, базирайки се на подкрепата на своите избиратели, и въпреки тази подкрепа, е отворена за разговори за намиране на полезен за България изход от тази ситуация. Готови сме за разговори. Въпросът с легитимността на кабинета на Пламен Орешарски е съществен", допълни той.

По думите му, да се иска ДПС да е първопричината, предвид на вота на своите избиратели, още днес да реши проблема със съдбата на кабинета "Орешарски", е некоректно.

Местан коментира още: "От гледна точка на вота на избирателите на ДПС, които подкрепиха Движение за права и свободи, включително и като партия, която носи отговорност за управлението на страната, проблема със съдбата на кабинета Орешарски изглежда по един начин. Аз мога да говоря от името на своите избиратели. Същевременно виждам резултата на мандатоносителят и основен субект на управлението, БСП".

"Имам молба към вас. Нека да не преувеличавате ролята на ДПС в тази ситуация, защото помните митовете за депесарските шутове, но не може да очаквате подобни митове да се реанимират. Затова нашата позиция по този въпрос няма да предшества позицията на БСП”, заключи Лютви Местан.

Станишев се уплаши от думите на Местан и побърза да избяга от журналистите.