Ивайло Калфин: Европарите трябва да стигнат до дребния производител

Кандидатът на АБВ и водач в листата за Евроизборите посочи приоритетните отрасли в сектор "Земеделие"

На пресконференция в Ямбол водачът на листата на АБВ за изборите Ивайло Калфин заяви, че трябва да се сложи таван на плащанията на големите земевладелци. Той е на мнение, че "фунията на получаване на евросубсидии" трябва да бъде обърната с цел парите да достигнат до повече производители, а не, както е в момента, до 5-6 големи земевладелци.

 

„Би трябвало също така в България да се въведат заедно с националните плащания и европейските средства стимули за производство на стоки, които след това се преработват в страната, а не се изнасят директно”, посочи Калфин.

 

Проблемът при финансирането е, че парите не отиват при реалните животновъди, а при големите риби в бранша. "Това финансиране не отива много често при хора, които реално отглеждат животни, а отново отива при големи земевладелци, които прибират поредната субсидия за декар”, продължи водачът на АБВ.

 

Според Ивайло Калфин България трябва да има собствени приоритети, които да защитава в сектори като животновъдство, зеленчукопроизводство и преработка на селскастопанска продукция, които са преспективни. „Трябва да имаме собствени приоритети, собствено финансиране и да насочваме икономиката в съответната посока. За мен животновъдство, зеленчукопроизводство и преработка на селскостопанска продукция са много перспективни сфери в България”, завърши депутатът, който се бори за втори пореден мандат в Европа.