Продължават протесните действия на фермери и зеленчукопроизводители

Фермерите у нас са пред фалит

Животновъдите започнаna протестни действия заради неизпълнени обещания на управляващите, за неспазени споразумения и за 4 лева на овца – много по-малко от необходимите пари за отглеждането ѝ.

Готовността за протести е все по-голяма, животните имат нужда от храна и добре очертани пасища, но това няма как да се случи ако финансирането не е достатъчно. Именно от това се оплакват животновъдите, информира Нова телевизия. Към тяхното недоволство се присъединиха много зеленчукопроизводители, които имат сходни проблеми. Според хората липсва стратегия от страна на държавата за развитието на животновъдството.

Повод на протестите са неизплатени евросредства до 11 май. „Около 60% от споразуменията не са изпълнени. От министерството трябва да спрат да ни лъжат, и като подписват нещо, да спазват сроковете. Политици ме търсиха посреднощ, за да се споразумяваме”, казва пред медията животновъдът Любослав Куюмджийски.

„Ние имаме документи за преведените пари, но аз не мога да коментирам. Аз съм фермер, не счетоводител. Но можем да покажем кое е изпълнено, и кое не е. На мен и на колегите не са преведени никакви пари”, допълва той.

"Караха ни да носим рушвети в МЗХ. Голяма част от служителите в министерството са некомпетентни, а други се опитват да изкарват пари допълнително – да носим рушвети и комисионни. Но ние не искаме. През 2006 г. преведох на една консултантска агенция 19 800 лева за подпечатване на 4 листа. А проектът беше направен от мен и моята съпруга. Не съм получил никаква консултация, но тогава беше задължително да имаш договор с такива консултантски фирми. Това продължава и сега, мога да кажа и конкретни имена”, заяви Куюмджийски.