Фермери на протест, управляващите нехаят!

Животновъди питат кабинета защо не си е изпълнил ангажимента към тях за повече пари в сектора

С тъпани, гайди и флейти, животновъди и зеленчукопроизводители от цялата страна се събраха на централния площад в Кресна на протест срещу системата. При тях нейните дефицити идват под формата на липсващи средства и затруднен достъп до тях.

Макар преговорите по новата Обща селскостопанска политика (ОСП 2014-2020 г.) в края на 2012 и началото на 2013 г. да доведоха до договарянето на повече средства и разширен пакет от мерки, в обхвата на който влизат българските фермери, вече пети месец след влизането в календарния програмен период, фактическият му старт се бави - незнайно закога.

С идването на власт на новия кабинет преговорите за ОСП зациклиха, а изглежда и старите плащания се бавят.

Ето защо фермерите днес поискаха политиците да изпълнят поетите към тях ангажименти под формата на европейски субсидии и национални доплащания. Те попитаха защо не е изпълнено споразумението с кабинета за финансова подкрепа на животновъдството и къде са отишли парите от неизплатените субсидии.

Оплакаха се и от неправомерното раздаване на пасища на фирми, вместо на физически лица, както и от сериозните глоби по схемата за качество на продукцията. Алармираха за нулева година за начинаещите бенефициенти по програмата от Ос 2 "Агроекология".

"Субсидиите не се дават, правителството нехае. Затова сме тука – да се сети някой, иначе – живот без бъдеще", сподели един от протестиращите производители, цитиран от bTV.

"Настояваме за подпомагането за изхранване на животните, заложено между 15 и 20 млн. лв., а те започнаха с 11 млн. лв.", посочи друг.

Къде са предизборните обещания на кабинета в този момент?