Фермерите излизат на протест

Ако до 17 часа днес не получат парите си, фермерите ще блокират главен път Е-79

Животновъдите от Кочериново заплашват, че ще блокират главен път Е-79. В неделя ръководството на асоциацията им ще вземе решение за по-нататъшните действия.

Недоволството им е предизвикано от неизпълнени ангажименти на правителството, споделиха фермери в предаването „Събуди се” на Нова телевизия.

Припомняме, че навръх Гергьовден животновъдите обявиха, че готвят национален протест след 10 май.

„Трудно е, взел съм кредити и се съобразявам с тях. Ако мога, ще продам бизнеса”, сподели фермер с 25-годишен опит от Кочериново в ефира на Нова ТВ. Г-н Куюмджийски отглежда 60 говеда, 450 овце и 10 коня в Кочериново и за първи път се чувства на ръба на отчаянието, защото няма с какво да храни своите животни. Обвинява държавата, в лицето на Министерството на земеделието, че лъже животновъдите. Едно от неизпълнените обещания е за превод на средства от помощите „de minimis” до 1 май. На 10-ти обаче пари няма, а документите тепърва ще се подават.

Средствата, от които се нуждаят животновъдите са между 15 и 25 млн. Бяха им обещани 15 млн., по-късно редуцирани допълнително на 11 млн. Обещанието към земеделците не е устно, а е закрепено в споразумение с ресорния и финансовия министър. Към него има и още един неизпълнен ангажимент – за разсрочване на кредитите.

„Към една трета от договореностите в споразумението не са спазени”, добави Славейко Костадинов, който също се занимава с отглеждане на животни.