След евроизборите доста интересни цифри ще излязат наяве за задълженията на НЕК

Откакто Орешарски управлява, ЕК предупреждава за наказателна процедура преди даден текст, дори да е внесен в законодателството

По предварителните отчети, които имаме от Националната електрическа компания (НЕК) се вижда, че от края на миналата година, 31 декември 2013 година, задълженията са нараснали - 3,2 милиарда лева, към момента може да са 3,5 милиарда лева. Това каза по време на пресконференция Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ.

„БЕХ към края на 2012 година има нула лв. задължения към банкови и не банкови институция, а в момента има един милиард и двеста милиона лева към финансови институции, като тук не са включени 620 милиона евро, които БЕХ планира да вземе за строителството на „Южен поток”. Задълженията в края на 2012 година на НЕК са 2,6 милиарда, нарастват до 3,2 милиарда само за една година. много е лесно да отварят плика, в който пише виновни са предишните и това те го правят много успешно цяла година. Това обаче няма да им помогне, защото всеки грамотен човек може да сравни финансовите резултати на НЕК или нейните задължения в края на 2009 година, когато ГЕРБ пое управлението на страната и в края на 2012 година”, заяви още Делян Добрев.

В края на 2009 година задълженията са били 1, 9 милиарда, нараснали са задълженията на 2,6 – по времето на управлението на ГЕРБ. „В този период са плащани както Цанков камък, знаете, че пътя струваше само 300 милиона, така и задълженията по проекта „Белене”, до момента, в който проектът беше спрян. За три години управление, задълженията, имайки предвид, че са плащани тези големи ангажименти, които не са поемани от нас – са нараснали със 600 милиона, а в същото време само за една година – 2013 те растат с 600 милионна без да имат такива задължения за плащане”, допълни Делян Добрев.

Интересно ще протече дебатът по този вот на недоверие. Това каза Ивайло Московски по време на пресконференцията на ГЕРБ. „Според нас доста интересни цифри ще излязат наяве за задълженията на НЕК”, заяви още Московски. По думите му, се наблюдават редица действия, свързани с некомпетентност и непрозрачност.

„Двама депутати си позволяват да вкарват промени в закона, заради една частта корпорация. В момента се върви дело, в което се водят активите на БЕХ. Ще искаме оставката на Стойнев, както и на правителството и с голямо удоволствие ще я гласуваме. Крайно време е това правителството да си ходи”, каза Московски.

За първи път в България, откакто сме член на Европейския съюз (ЕС), има наказателни процедури, преди още да е внесен даден текст в законодателството, убеден е Делян Добрев.

„Това е първият случай, в който Европейската комисия, предупреждава за наказателна процедура преди даден текст да е внесен в законодателството”, каза Добрев по повод последните промени в Закона за енергетиката заради „Южен поток”.

„Все още нямаме предоставени финансови отчети от Министерството на икономиката, които ние поискахме много отдава. Чака се да минат европейските избори и след това ще се покаже както е положението в НЕК”, заяви Делян Добрев по повод вота на недоверие за ЕРП-тата. Вотът на недоверие ще бъде внесен следващата седмица. Той беше отложен, защото ГЕРБ не е получила отчети за състоянието на НЕК. Реформаторският блок не присъства на срещата, тъй като имат предизборни мероприятия, но срещата между ГЕРБ и Реформаторският блок се е осъществила преди това.