Противниците на „Южен поток” обслужват всеки друг интерес, но не и българския

Политика

08-05-2014, 11:32

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Р. Петков: Имаме възможност да бъдем силната енергийна държава в региона

Безпокоя се, че ние като държава не просто не изпълняваме поредната стратегия за развитие – там има много ясни записи, но ние нямаме яснота за стратегическия интерес на България. Това заяви в дискусионното студио на ТV7, посветено на тема „енергетика и енергийна независимост”, Румен Петков от АБВ. Той даде серия от примери за това как много от европейските държави са направили необходимото, за да подсигурят своята енергийна независимост. „Преди месец и половина Вишеградската четворка обяви своето разбиране за бъдещата енергийна сигурност на четирите държави. Преди около три месеца Унгария обяви своите приоритети за гарантиране на своята енергийна сигурност. Германия изгради Северен поток с Русия, гарантира си доставките на газ и за Германия темата за доставките на газ е затворена. Унгария обяви, че ще строи атомна централа и в средносрочен план гарантира не просто енергийната си сигурност, гарантира една относително ниска цена”. Петков подчерта, че енергията, произвеждана от АЕЦ, е най-евтината. И допълни, че въпросът за енергийната сигурност на Европа като запис е на лице, но в практически план няма нито единодействие, нито единомислие, нито стратегическо решение, което да е общоприето. Според него страната ни ще бъде потърпевша в състоянието на прилагането на двойни стандарти.

В ефира на TV7 Румен Петков заяви, че противниците на „Южен поток” обслужват всеки друг интерес, но не и българския. „Казваме, че това не е диверсификация – напротив, ставаме независими от политическите кризи в Украйна, които очевидно са циклични. Първите, които се изказаха против „Южен поток”, бяха новите украински власти и те си защитават интереса и никой не може да им се сърди за това”. Говорим за две много сериозни неща, подчерта Петков. „Цената на енергията – имаме огромно газово находище в Девинци, защо не се разработва? Имаме възможност, буквално в рамките на две години и половина, да имаме общо с двата проекта – АЕЦ „Белене” и „Южен поток” – около 15 000 работни места и много сериозно раздвижване на икономиката в Северна България. Имаме възможност да бъдем силната енергийна държава в региона. Ние пропускаме всичко това”, каза Петков и отправи въпрос към правителството – дали не е подписан вече някакъв ангажимент за 7 блок на „Козлодуй” като цена. „Защото, ако има такъв случай и това е зад гърба на българското Народно събрание и зад гърба на българското общество, това би било най-голямото престъпление в историята на прехода”, коментира Петков.

Що се отнася до заклеймяването на „Южен поток” като руски проект „на Путин” – от това губи България, заяви Румен Петков. „Южен поток” ни е необходим заради нуждата да избегнем зависимостта на трасето от политическата нестабилност в Украйна – това носи за България щети”, каза той и припомни кризата у нас през 2009 година. Той подчерта финансовата изгода за страната ни при реализацията на тръбопровода.

Според Румен Петков решението за страната ни, в контекста на енергийна независимост, е да разработи находищата на собствена територия. И в това се състои българският национален интерес, наред и с „Белене”, и с „Южен поток”.