"Пътна карта" за Украйна

Киев и Москва проучват възможностите за прилагане на документа, предложен в израз на подкрепа от ОССЕ

И Киев, и Москва вече проучват текстовете на "пътната карта", начертана от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Международната организация в лицето на швейцарското си председателство разработи документа като израз на подкрепа към украинските граждани, предлагайки предложения за преодоляване на кризата в страната.

По данни на местните медии и двете засегнати страни в конфликта проучват документа и възможностите за прилагането му. "Получихме „пътната карта” на швейцарското председателството на ОССЕ и видяхме, че тя взема предвид повечето от елементите, които бяха предложени от украинската страна. Сега проучваме внимателно документа и след това ще подготвим и нашите предложения", заявиха по-рано днес от украинското външно министерство в официално изявление.

Оттам изразяват одобрение към мерките, предложени от организацията, посочвайки, че тя запазва основните положения на украинската версия.

"Пътната карта", предложена от Киев, предвижда "безпрепятствено и неотложно прилагане на три основни условия: намаляване на напрежението в рамките на конфликта, провеждане на украински национален диалог и президентски избори на 25 май".

Междувременно Руската федерация също обяви, че проучва документа на ОССЕ. Това обяви Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл. По думите му обаче Москва ще има нужда от време, за разгледа предложенията в документа.

Вчера "пътната карта" на ОССЕ беше обсъдена от руския президент Владимир Путин и държавния глава на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Буркхалтер изрази мнение, че заедно с изборите за нов президент трябва да се организира национално проучване по децентрализацията, което да се проведе под формата на "широк национален диалог", включително чрез провеждането на кръгли маси в регионите на Украйна.

От своя страна Владимир Путин отново призова Украйна да се откаже от президентските си избори.