Украйна си върна контрола върху кметството в Мариупол

Новините

07-05-2014, 13:20

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Политиката на САЩ по отношение на Русия работи, сочи доклад на US-правителствен доклад

Украинските сили за сигурност са успели да си върнат контрола над кметството в Мариупол, съобщава ВВС. През последните три седмици сградата беше окупирана от проруски сепаратисти.

Според информацията на ВВС окупаторите са се изтеглили от сградата рано тази сутрин, като на този етап причината за този ход не е ясна. Украинският телевизионен канал Channel 5 посочва, че превземането на сградата е станало след тежки сблъсъци през нощта, информира dnes.bg
През последните седмици сепаратистите окупираха множество сгради на държавни институции в Източна Украйна. Като следствие от това временното правителство на страната изпрати военни части, които да върнат контрола на Киев върху източните провинции.

Боевете между украинската армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна продължават и в сряда, съобщава Mediapool.bg. В Славянск се водят престрелки в почти всички райони на града, съобщава във Фейсбук местни жители. По информация на очевидци бойците на Националната гвардия на Украйна са започнали активно настъпление срещу барикадите и си пробиват път в града.

По непотвърдена информация към града се придвижват артилерийски установки ”Град".

Съобщения за стрелба има и от Мариупол и Донецк. Жителите в тези градове вече имат опасения, че блокадата на Славянск и други градове може да се превърне в хуманитарна катастрофа. Местните хора си купуват в консерви, булгур и брашно. Чакат на опашка за хляб и медикаменти. Според местните власти запасите са на привършване.

Междувременно американското правителство излезе с доклад, който оценява ефектите от международните санкции срещу Русия заради намесата в украинската кризата. Документът бе представен пред Конгреса от Даниел Глейзър, който е заместник-министър на финансите.

От началото на годината руският борсов пазар е отбелязал спад от 13%, а очакванията са до края на годината БВП на Русия да падне до 0.2 процента. Това е равнище близко до рецесията.

Рублата е загубила 8 процента от стойността си от началото на годината, а руската централна банка е изразходвала 10 на сто от валутните си резерви, или 50 милиарда долара, в напразен опит да спре спада на курса.

Представителят на финансовото министерство подчерта също, че е нараснала лихвата върху 10-годишните руски ценни книжа, което е направило обслужването на руския дълг по-скъпо. От началото на кризата между 100 и 130 милиарда долара чужди капитали са напуснали Русия според оценките на МВФ и Световната банка.

Банка "Росия", станала обект на санкциите, е загубила близо един милиард долара от влоговете си и е трябвало да продаде облигации на стойност 500 милиарда долара, за да запази ликвидността си. Изводът е, че политиката на САЩ по отношение на Русия работи, заключи Глейзър.