Чужденци орат пясъка ни за злато

Въоръжени са със скъпи металотърсачи

Иманяри разорават плажа в Слънчев бряг, алармираха концесионерите на ивицата в най-големия черноморски курорт.

„В началото не ни правеха впечатление, но вече се превърнаха в бедствие. Всеки ден гоним по 5-6 човека, които буквално стоят пред трактора, който заравнява пясъка, и твърдят, че плажът е държавен и могат да си правят на него каквото искат”, коментира пред „Монитор” управителят на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов.

Лично той е разгонвал вчера търсачите по плажа. „Има местни хора със самоделки, но има и чужденци със скъпи металотърсачи. Вчера за първи път видях и жена, беше на около 40 години”, обясни концесионерът.

Той не знаеше към кого точно да се обърне за помощ, но се надява органите на реда да вземат мерки и да спрат набезите на тези хора, защото има тенденция иманярите да посягат и на защитените пясъчни дюни.

От иманяри се жалват и останалите концесионери на плажове на юг. Ровели пясъка по цяло лято, през есента и пролетта, само през зимата нямало набези. Металотърсачите засичали много златни ланци, синджири, пръстени и обеци, както и монети. Под пясъка се намирали още часовници, мобилни телефони и дори цифрови фотоапарати, но това било рядкост.

„При нас са най-активни през лятото, когато има най-голям наплив, и в края на сезона, когато си отидат и последните туристи, каза концесионерът на плажа в Созопол Цоньо Христов.

Според него качествените металотърсачи струват хиляди левове и с такива едва ли могат да се снабдят обикновените хора. На централния плаж в Созопол обаче такива не са припарвали. „Обикновено тук идват любители търсачи на ценности, които ровят пясъка. Това най-често са млади или по-възрастни безработни. Правим им забележка и те отиват на друго място”, каза още Христов.