Задържаха шестима иманяри край тракийска могила

Крими

08-12-2013, 15:58

Снимка:

Wikimapia

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спипаха иманяри при тракийска могила

Акция срещу иманяри в Кърджали

Полицаите намерили древни римски монети в домовете им

При специализирана полицейска операция са задържани седем столични иманяри, организирали незаконни разкопки в района на тракийска могила в околностите на Перник. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, по информация на Blitz. След сигнал полицаите стигнали до самата могила, където на място били задържани шестима мъже.

Те са били установени като И.Г. на 27 г. от село Юпер, Н.А. на 27 г. от Банкя, криминално проявен за кражби, М.В. на 40г.,регистриран и осъждан за кражби, Т.Д. на 42 г. от София, регистриран за кражби, А.Д. на 42 г. от София, криминално проявен и осъждан за кражби и нанасяне на телесна повреда, и Т.М. на 37 г. от София. След около два часа на място пристигнал един от организаторите на криминалното деяние - В.Ц. на 51 г.от София, криминално проявен за противозаконно отнемане на МПС, който също бил задържан. По-късно е задържан и вторият организатор - Ж.Н. на 52 г. от София, както и посредникът на двамата, в ролята на прекупвач 46-годишен от София, с криминалистически регистрации за неразрешено проучване на паметник на културата и хулиганство.

От последвалите претърсвания на адресите на задържаните полицаите намерили и иззели боен пистолет със заличени номера, тротилова пресовка, множество маски с прорези, различни инструменти за отключване и взломяване, бойни патрони, различни по вид и калибър, устройства за заглушаване на сигнално охранителна техника, топлорежещи инструменти за метал, около 300 монети с културно историческа ценност, част от които били разпознати като римски систерции, части от обеци, пръстени и други накити с културно историческа стойност.

След доклад на материалите по случая в Софийска градска прокуратура, на Ж.Н. било повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.277 а, ал2 от НК, а на В.Ц. било повдигнато обвинение за престъпление по чл.277 а, ал. 2 и чл. 339 от НК. На двамата са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.