Безработни станаха иманяри на плажа

Търсят изгубени златни бижута

Безработни се преквалифицираха като иманяри и хукнаха по плажовете. От ранни зори докато залезе слънцето те обикалят с металотърсачи и пресяват пясъка. Новите попълнения в иманярския бранш са аматьори и рядко успяват да намерят нещо ценно. Повечето от тях са хора останали без работа. Единственият им шанс да припечелят нещо е иманярството, въпреки, че е на ръба на закона.

Металотърсачите засичат всякакви предмети от метал. Надеждата на търсачите е да попаднат на изгубени златни и сребърни бижута, които лежат под пясъка още от лятото. След това ги продават на черно. Опитните професионалисти наистина намират ценни находки. Те твърдят, че плажовете са истинска златна мина, стига човек да знае къде, кога и как да търси. Друго важно условие за успех е и да проработи късмета. Без него нищо не става! Намирали сме всичко в пясъка - от обица със счупена закопчалка до портфейл с прилична сума валута, разказват иманярите, които работят по бургаските плажове. Най-често обаче попадат на безполезни бирени капачки. От това не се забогатява, но капе, след като намереното се продаде в заложна къща, обясняват търсачите на загубени вещи край морския бряг. Те си носят специални гребла с мрежички, за да не пропуснат находка. "Откривали сме какво ли не - попадали сме на пръстени, гривни, колиета от злато и сребро", признават търсачите. Когато им проработи късметът, изравят часовник. Много хора го свалят от ръката си, когато влизат да плуват, независимо дали е водоустойчив. След това го изтърсват без да искат от хавлиите, разказват иманярите. Тези навици обясняват и защо ръчните часовници са една от най-губените вещи на плажа. След дамите пък в пясъците много често оставали всевъзможни шноли и фиби за коса, евтини бижута и слънчеви очила. И невероятно количество детски играчки.
Между търсачите се носят легенди за открити съкровища, които никой обаче не е виждал. Повечето са плод на фантазии, отколкото на реални случки. Въпреки това момчетата ги разказват, за да си вдигнат самочувствието и да не губят надежда след неуспешен ден.