Пътят за изход от кризата минава през категорична реформа в системата на образованието

Това посочи икономистът и кандидат на АБВ за евродепутат Константин Проданов

Липсата на съгласие и ясни национални приоритети са сред основните причини за неработещата икономика и ширещата се бедност в България. Управляващите в страната от години предприемат единствено частични реформи, чийто краен резултат не дава реални възможности за изход от кризата. Това личи от прогнозните разчети за заетостта на социалното министерство, които предвиждат търсене на продавач-консултанти и шофьори, въпреки че всички говорят за необходимост от ръст на икономиката. Това посочи по време на политически дебат в студиото на „Гореща точка“ по ТВ7, икономистът и кандидат на АБВ за евродепутат Константин Проданов. По думите му един от възможните изходи от кризата в България преминава през задължителна реформа на образователната ни система. Една от възможностите, които държавата може да използва за стимулиране на сектора, е прилагането на програмите за Младежката гаранция, за които към страната ни има разпределени 150 милиона от бюджета на ЕС. Пари, с които може да се осигури стаж и работни места за младежите, които завършват своето висше образование, посочи той. Според него е необходима и цялостна промяна в системата на разпределяне на финансирането във висшето и средно образование, така че повече от средствата да отиват за способните хора и направленията, които дават специалисти, от които се нуждае страната.
Държавата трябва да започне активна борба с неграмотността, посочи още Проданов. По думите му в страната има недопустимо висок процент на хора, които нямат никакво или са завършили само начална форма на образование. Той бе категоричен, че държавата  трябва да направи всичко възможно за бързото въвеждане на дуалната, професионална система на обучение, която предвижда комбиниране на учебния с трудовия процес. Това според него ще създаде условия за близък контакт между младите хора и бизнеса. Допълнителен стимул е стажът и заплащането, които те ще получават докато завършват своята степен на образование.
Проданов подкрепи тезата на някои от опонентите си, че България ще стимулира своето развитие ако ускори  въвеждане на електронното управление. Според него процесът се бави, заради незаинтересоваността на администрацията и управляващите, които се страхуват от загуба на влияние, ако електронните услуги бъдат въведени във всички нива на държавата.
В заключение Константин Проданов посочи и необходимостта от цялостна промяна на визията ни по отношение на работата с европейските фондове. Парите от тях трябва да започнат да стигат до малките и средни предприятия, както и до дребните селскостопански производители, ако наистина искаме работеща икономика, посочи той.