Румен Петков за чистката на управляващите в сферата на сигурността

БСП обвинява за провалите си кого ли не, което демотивира служителите в системата

Само за няколко месеца настоящото управление на държавата успя да направи множество нелепи промени в законовата рамка на сектор "Сигурност". Това заяви пред Нова телевизия бившият вътрешен министър и настоящ член на Гражданска инициатива АБВ Румен Петков.

Ръководството на вътрешното ведомство предприе и кадрова чистка, която на практика "обезвъздуши" цели сектори в такива важни за държавната сигурност институции като ДАНС, категоричен е той.

По думите на Петков управляващите са предприели и някои чисто целеви законови промени, като тези регулиращи службата в ДАНС, за да може фигури като Делян Пеевски да бъдат назначени като ръководители на агенцията. Решение с катастрофален резултат, отсече той.

Според него друг основен проблем е свързан с начина, по който в момента се ръководи МВР - особено що се отнася до отговорността за провалените акции, която винаги се прехвърля на външни фактори или в средните ешелони от служители. Това, от своя страна, деморализира състава на ведомството.

За пример Румен Петков посочи случая в Лясковец, където вината за провала беше разпределена основно върху бивши ръководители и няколко редови представители на полицията, а накрая потърпевши от несполучливата операция се оказаха и 150 000 български ловци, чийто разрешителен режим за оръжие беше свит от пет на три години.

"За всичко в последните 10 месеца са виновни или външни коментатори, или средните нива. В случая в Лясковец кой беше виновен – двама редови полицаи, един бивш директор и, от няма и къде, настоящият директор. По този начин съставът разбира, че няма отговорност по вертикала, и че за всичко, което се прави и не се прави, ще бъде обвинен съставът. И съставът спира да работи, съставът започва да се оглежда", заяви той.

Петков разкритикува и промените в начина, по който се осъществява кадрова политика на вътрешното ведомство. Според него в момента тя е напълно лишена от конкурсно начало и не следва никакви правила за кариерно развитие в службата, което демотивира качествените и честни служители.

Негативната тенденция се задълбочава и от структурните промени в службите, както и от решението да се закрият някои външни представителства на МВР, като това в Русия, което ни лишава от важни източници на информация и активно партньорство с чуждите служби. "Колко са уволнените служители от ключови сектори като Борба с организираната престъпност и Агенцията за национална сигурност - те са няколко десетки. В това число в доста значими направления на работа практически са обезвъздушени звена.

Ние тръгнахме да закриваме БОП, структурния проблем, в резултат на прехвърлянето на БОП със закон в ДАНС, след което в МВР започнахме да правим нов БОП. Закриваме представителства в чужбина, тръгнахме да закриваме ключови представителства”, продължи Румен Петков.

В заключение той посочи, че подобни действия,  не само лишават МВР от ефективна информационна среда, но са и на път да превърнат ведомството в партньор втора категория за чуждестранните служби.