Орешарски е назначил калинки-стръвници на ключови позиции

Румен Петков поименно посочи потресаващите назначения, направени от сегашната власт

Потресаващите назначения, направени от сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ – те отговарят само на критерия „лоялност към партийните ръководства” и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност”.

Това каза на пресконференция в Плевен Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. „При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“, подчерта той. Петков даде пример с Жанет Жикова, която изпълнява длъжностите на началник на политическия кабинет и парламентарен секретар на Министерство на регионалното развитие.

Новоизбраните в Комисията за защита на личните данни категорично не отговарят на ценза, изрично заложен в закона“, каза Румен Петков и посочи пример с Цанко Цолов – един от предложените от вицепремиера Цветлин Йовчев нови членове на Комисията. Той няма висше образование нито по информатика, нито по право, става ясно от биографията му, която той е депозирал в Министерски съвет и Народното събрание. Човекът е завършил “Автоматизирани системи за управление на противовъздушната отбрана” във Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ. Това няма нищо общо с изискванията на закона за информатика и право, посочи той. Другият член, Цветелин Софрониев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски”, но вместо исканите десет години стаж на юридическа длъжност, има едва пет – като главен юрисконсулт на община Своге. Иначе е работил 6 г. като пощальон, 8 месеца като секретар на столичния район “Изгрев”, 3 г. като главен секретар на Софийска област и т.н., но искането за юридически стаж - той не отговаря на искания период, обясни Петков. И предложеният за председател Венцислав Караджов също има юридическо образование, но по-голямата част от професионалния му стаж е като служител на международна организация в различни държави и като съветник по проект на немска и американска консултантска фирма в Македония. Законът за съдебната власт признава юридически стаж в международни организации, но само ако са създадени по силата на международен договор, по който България е страна. Очевидно случаят не е такъв и министър-председателят подвежда Народното събрание, Народното събрание отказва да направи сериозен диспут и сме свидетели на безпрецедентна арогантност на определяне на членовете на Комисията за защита на личните данни, която ще постави под въпрос и в международен план способността на България да контролира тези процеси. „Аз ще направя всичко възможно да сезираме и международните институции, най-вече и въпрос на парламентарна воля е да бъде сезиран и Конституционният съд“, каза Петков. Той коментира, че налице е една поредица от назначения, която възбужда въпроса за професионалните мотиви и аргументи във вземането на тези решения. Има и поредица от случаи на увеличаването на бордовете на някои от дружествата, обясни Петков и посочи за пример случай във ВиК – Бургас – от трима човека, бордът отива на пет. И каза, че има примери за още няколко такива случая и навсякъде аргументите за назначенията са политически.

„В Русе мои приятели са назначени в бордове на ключови звена – Иван Иванов, доскорошен председател на общинския партиен съвет е назначен за член на борда на пристанището в Русе, Светльо Мичев, с когото сме изключително близки приятели, член на Съвета на директорите на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура – с филологическо образование, председател на Съюза на младата художествено-творческа интелигенция, но човек, който, според мен, е малко далеч от пристанищната инфраструктура“, посочи Румен Петков. „Не мисля, че пристанището в Русе трябва да бъде пристанище за партийни функционери“, коментира Румен Петков. И изреди още няколко примера. „В Шумен имаме една серия от назначения, които задават немалко въпроси – Левент Ахмедов като зам.-областен управител, главният секретар на областта Бейнур Ахмед, Севджан Акиф – социалното подпомагане, Беркант Адилов – Областна дирекция „Земеделие“, Музафер Ехлиманов началник сектор на ИАРА в Шумен. Във Варна имаме редица назначения в ключови служби на председатели на общински партийни съвети – и на ДПС, и на БСП. Такъв е случаят с председателя на Аксаково на БСП на Областната служба „Земеделие“, Ерджан Себайтин от РИОСВ, председател на ДПС, Кадир Кадир от ИД „Флотски арсенал“ Муталиб Муталиб – държавно предприятие „Строителство и ремонт“ БДЖ. Имаме едно скандално предложение за ВиК-Варна...“. Румен Петков посочи и случая с Стара Загора – летищния комплекс – специалиста по зайцевъдство Бойчо Биволарски и филолога Ваня Стоева в летището, в Стара Загора - “Мини Марица-изток” - Васил Самарски – председател на БСП с последна месторабота – траурна агенция в Казанлък. „Имаме такъв тип професионални решения, които задават много въпроси по тези скандални моменти, и с вземането на две заплати, вероятно и бонуси... Това нещо Пламен Орешарски го прави със съзнанието, че обслужва нечии други интереси, против интересите на българското общество и българските граждани. Смутен съм от факта, че БСП вдигаше толкова шум срещу „калинките“, а в същност БСП и ДПС са тези, които увеличават състава на бордовете заради партийни назначения, назначават хора с доста спорна подготовка“, каза още Петков. Той подчерта, че подобни назначения се правят, за да се решават вътрешнопартийни проблеми.