Бум на фалшиви обяви за работа, според доклад на посолството в Лондон

Нашенски измамници копират реално съществуващи фирми и предлагат от тяхно име атрактивни оферти

Фалшиви обяви за работа във Великобритания заливат мрежата, разкри доклад на посолството ни в Лондон до Главната инспекция по труда.

Нашенски измамници копират реално съществуващи фирми и предлагат от тяхно име атрактивни оферти, пише в. Труд.

Кандидатите на практика изпращат CV до измамниците, а не до реалния работодател.
Следва бързо одобрение и искане на пари за обработка на документи, консултантски услуги, комисиони. След като парите се преведат, контактът с търсещите работа се прекъсва.

В същото време лавинообразно се увеличават хората, които твърдят, че са измамени от фирма-посредник за работа в чужбина. Валят обаждания от цялата страна по телевизии и онлайн медии.

Някои от кандидатите за работа прибягнали до услугите на фирма за бързи кредити, за да платят поисканата от фирмата сума от 1200 лева на човек. Служителка на фирмата настоявала парите да бъдат дадени за броени часове. В крайна сметка парите били намерени, куфарите били стегнати, а досегашната работа – напусната.

„С надеждата, че ще заминаваме за Англия, но това нещо не се сбъдна. Сега сме безработни, без никакви доходи”, разказа по Нова телевизия "ужиленият" Любомир Ангелов.

„Нашето желание се свежда до това да ни върне сумата, която сме заплатили, а тя е в размер на 1200 лева на човек”, обясни измамената Анелия Иванова.

„За съжаление, от Русе все още нямам пратен човек, като имам уговорка. Договорите са описани много точно 3 месеца + 3 месеца. Ако в рамките на тези 5 дни след първите три месеца хората ме уведомят, че искат да приключат контракта си с мен, те го приключват”, обясни управителят на „Великобритания 2014”.

Потърпевшите обаче се жалват, че всички начини за комуникация са били неуспешни и не могат да пуснат предизвестия за прекратяване на договора.

„Поне около 400 – 500 човека сме. Ние сме много, силни сме и няма да се откажем”, категорична е една от измамените.