Путин спира доставките на газ за Европа

Москва може да премине към система за авансово плащане на суровината, която може да доведе до прекъсване на снабдяването на целия континент

Ако до един месец Украйна не започне да изплаща дълга си към Русия за доставките на газ, Москва ще премине към система за авансово плащане, която може да доведе до прекъсване на снабдяването на цяла Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин в хода на „Пряка линия” с руските граждани, предаде Агенция "Фокус", цитирайки Интерфакс.

"Готови сме да потърпим още – ще почакаме още месец. Ако през това време не постъпят плащания, то ние в съответствие с договорите, ще преминем на предплащане. Това означава, че Украйна трябва да ни плаща месец по-рано и ние ще й доставяме точно толкова газ, колкото ни е платен. Това може да доведе до прекъсване на нашия газ за европейските потребители. Именно затова проявяваме такова търпение. Ще продължим още месец", бяха точните думи на Путин.

Междувременно Европейската комисия излезе с официално становище, че Европейският съюз е съгласен да проведе консултации с Русия и Украйна за сигурността на транзит и доставките на газ, съобщи РИА Новости.

"ЕС приема вашето предложение за консултации с Русия и Украйна по отношение на сигурността на транзита и доставките на газ", се казва в писмо на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, адресирано до руския държавен глава.