ЕП прие резолюцията срещу "Южен поток" с голямо мнозинство

Ние сме "за" проекта, но само ако спазва европейските закони, подчертаха българските депутати от ГЕРБ/ЕНП

Европейският парламент прие днес резолюция, в която се обявява срещу изграждането на газопровода „Южен поток”. Това предаде БНР.

В пълния си текст европейската резолюция се отнася за кризата в Украйна и натиска върху нея от страна на Русия, както и мерките, които Европейският съюз трябва да предприеме.

Приетият документ няма законодателен, а по-скоро препоръчителен характер. Заради резервите на левицата той беше подложен на отделно гласуване, като в крайна сметка получи одобрението на огромно мнозинство от евродепутатите.

ГЕРБ не е против проекта за "Южен поток", стига той да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство, изтъкна Андрей Ковачев, припомняйки официалната позиция на българската партия. ЕНП беше водещата политическа група при оформянето на официалния документ.

Евродепутатите от ГЕРБ заявиха, че винаги са били последователни в позицията си, че всеки енергиен проект на територията на Европейския съюз трябва да спазва европейското законодателство. "Всеки проект, който има доказана икономическа стойност за България и не задълбочава зависимостта на страната, получава нашата подкрепа. Ние сме "за" проекта Южен поток, но при условие, че той спазва условията на Третия енергиен пакет във всички фази на своята реализация. Призоваваме всички партии в България да не определят позициите си по този важен въпрос, водени от идеологически представи от миналото, и да се обединят около политическите и икономически интереси на България", се казва в тяхната официална позиция.

С резолюцията Европарламентът призовава за разширяване на индивидуалните санкции към високопоставени руски представители, както и за готовност за незабавно въвеждане на общи икономически санкции. Има и призив за мерки срещу руски компании и техните дъщерни дружества в Евросъюза, особено в сектор „Енергетика”. Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП гласуваха в подкрепа на документа, който съдържа становище относно руския натиск върху държавите от Източното партньорство и по-специално дестабилизирането на Източна Украйна.