Станишев работи за повече енергийна зависимост от Русия

„Тъжният факт е, че сегашната администрация в Москва не приема подадената ръка на Европейския съюз за стратегическо партньорство - партньорство в името на един по-сигурен свят, в името на борбата с тероризма, и взаимноизгодното икономическо сътрудничество“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебата на Европейския парламент, посветен на руския натиск върху страните от Източното партньорство.

Според него Русия желае да възстанови своето влияние в постсъветското пространство с новата си визия за „Евразийски икономически съюз“. “На натиск са подложени не само страни от Източното партньорство, а  и страни-членки на Европейския съюз. В България този натиск намира плодородна почва в лицето на сегашните управляващи, бившите комунисти и техния председател г-н Станишев, който увеличава зависимостта на Европейския съюз и България от Русия, като нарушава европейското законодателство по Южен поток”, подчерта Ковачев.

„Дали осъзнават в Москва, че визията за Евразийски съюз не може да бъде реализирана със сила? ЕС е доброволен съюз. Русия смята, че ще може чрез политически и икономически натиск, и най-лошото - чрез сила, - да реализира тази своя идея“, каза още Андрей Ковачев, който е заместник-председател на комисията по външни работи на Европейския парламент.

Той посочи, че интеграционните идеи трябва да привличат, а не да отблъскват. „Нека в Москва да си зададат въпроса защо младите поколения искат да емигрират в посока Запад и няма имиграционна вълна към Москва, например. Няма как да успеят, ако не привличат със свобода, демокрация, възможности за реализация, зачитане на личния избор и свободната воля на всеки, независимо от етническа, религиозна или друга принадлежност и достоен живот“, допълни Андрей Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент.