Поправките в Закона за защита на конкуренцията влизат на първо четене в НС

На първо четене в парламента влизат поправките в Закона за защита на конкуренцията

На първо четене в парламента влизат поправките в Закона за защита на конкуренцията. Те са отдавна чакани от българските производители и сериозно критикувани от големите търговски вериги.

Димитър Спасов, управител на една от големите търговски вериги, заяви в предаването "Преди всички" на БНР, че такъв закон е вреден за нашата страна.

"Въвежда се понятието "значителна пазарна сила" и проблемът е, че се приравнява "значителна пазарна сила" с монополно и господстващо положение. Всичките вериги нямат пазарен дял по-голям от 30-35 процента. КЗК трябва да ободрява договорите и общите условия на тези стопански обекти, които са набедени, че са "значителна пазарна сила". Търговските вериги, които са набедени, че са "значителна пазарна сила" трябва да продават например ,ако имат своя марка, на рафта да са всичките видове от този продукт, които се продават в страната. Това е фиксирано в новия законопроект. В него се забранява на търговсикте вериги да фактурират услуга към своите партньори - доставчици. Въпросният законопроект не е придружен с оценка, анализираща ползите и вредите, както за търговците, така и за клиентите. Той със сигурност ще се отрази на цените и посоката ще бъде нагоре. "

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите обясни за bnr.bg, че е изключително важно да защитим родното производство.

"Това ще стане чрез въвеждане на правила. Търговските вериги са един партньор, който свърши много работа и направи много за изсветляването на българската икономика. Като техни доставчици няма сиви фирми, но се стигна до един парадокс, който доведе до закриването на не малко предприятия. Той е оказване на натиск при договаряне от страна на търговските вериги спрямо доставчиците, както и разликите в пакета от търговски отстъпки и търговски надценки. Този двоен аршин ни притеснява."

Кукушева даде пример с Регионалната бургаска структура, която е заявила, че няма да доставя козунак в нито една от търговските вериги. Въпросът е в това, че договорите не гарантират, че българският доставчик ще получи доставната си цена. Няма да се получи увеличение на цените, защото те се определят от жестоката конкуренция на българския пазар.