ЕС наложи санкции на още 33-ма украински и руски чиновници

Сред тях са членове на вътрешния кръг на президента на Русия Владимир Путин

Външните министри на страните от Европейския съюз добавиха 33-ма украински и руски чиновници и бизнес лидери в списъка на хората, на които е наложена забрана за пътуване и чиито активи са замразени. Сред тях са членове на вътрешния кръг на президента на Русия Владимир Путин.

Дългът на Украйна за газа трябва да бъде погасен и Европейският съюз може да изиграе роля в това, заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн след срещата с колегите си от Евросъюза, цитиран от БНР. Украйна има дълг от 2.2 млрд. Вчера се е състояла телефонна конференция между министрите на енергетиката на Съюза по проблема. Малко преди съобщението за това, Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, съобщи, че в Кремъл до този момент не е получаван отговор на посланието на Владимир Путин до ръководителите на 18 европейски страни по проблемите на украинския дълг за газа.

Париж и Лондон изразиха тревогата си от драматичния развой на конфликта в Източна Украйна, стана ясно след телефонния разговор на френския президент Оланд и британския премиер Камерън.