НЗОК ще бори конкуренцията между аптеките

Общество

10-05-2013, 11:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КЗК прие становище по "Образец на типов договор" между касата и аптеките като търговци на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от нея

Здравната каса ще ограничи конкуренцията между аптеките.

Комисията за защита на конкуренцията предложи на НЗОК да отмени разпоредби от Типовия договор с аптеките.

КЗК прие становище по "Образец на типов договор" между касата и аптеките като търговци на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от нея.

С Образеца на типов договор се определя средна продължителност от 6 минути за обработване на рецепта в аптека и 9 мин. за протокол за отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. В Типовия договор е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период, в зависимост от броя на наетите магистър-фармацевти. Записано е също така, че НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.

След анализ на разпоредбите на договора КЗК е на мнение, че минималното време за обработка на рецепти и протоколи за реимбурсирани лекарства и формулата, определяща максималния брой рецепти, за които касата заплаща на аптеките, има ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от НЗОК.

Според КЗК по този начин се нарушава конкуренцията на пазара на търговия на дребно с реимбурсирани лекарства и се засяга благосъстоянието на пациентите в няколко аспекта, сред които преразпределянето на пациентите между аптеките независимо от качеството на обслужването и цената на предлаганите лекарствени продукти, намаляването на стимулите за по-ефективните аптеки да предлагат по-качествена услуга и по-конкурентни цени, определени аптеки се поставят в по-благоприятни условия спрямо други, намаляват стимулите за аптеките да предлагат лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК и др.