Цирк "Елуаз" се превърна в хит сред софиянци

След репетициите артистите разпускали по "Витошка" и правели номерата си, където им хрумне

Веселата млада банда на цирк "Елуаз" превзе София и се превърна в хит за софиянци няколко дни, преди да покорят зала 1 на НДК. Акробатите и танцьорите от трупата, чието име в превод означава "светкавица", цяла седмица живеят в столицата, преди да излязат днес и утре за нечовешко шоу, пише "Стандарт". Всички те се изключват от гравитацията, подобно на Нео, който има навика да излиза от Матрицата. През цялото време сцената ври и кипи от ситуации, случки, магически движения, умопомрачително катерене по стените и едва ли не по тавана.

След репетициите артистите са разпускали по "Витошка", която много им харесала и правели номерата си, където им хрумне. Те имат този навик - да развъртят акробатиките си там, където се усещат в "свое" пространство. За тях това е като дишането, повече от естествено, става ясно от думите на турмениджърката им Мария Монева. Всеки път смаяни минувачи се спирали с молба за снимка. В някои от заведенията ги познавали добре. Момичетата и момчетата от "Елуаз" завързали много приятелства разказва пред изданието българката, която от години живее и работи в Монреал.
Чаровникът на тайфата, канадецът с виетнамски произход Форти Нгуен, обясни на чист български: "Тук сме от "малко време", но все пак това, което ни направи най-много впечатление, е природата. И градът разбира се".

Някои от колегите му са очаровани от архитектурата, други от хората. "Вие сте много приятелски настроени. Навсякъде се държат с нас така, сякаш ни познават от години, всички са много отворени. Карат те да се чувстваш като местен", смее се брейк майсторът. Не успели да се качат на Витоша, както им се искало, но част от трупата си беше взела билети за спектакъла на Нешка Робева "Еньовден" и го гледали в четвъртък. Харесал им животът у нас, който намират за доста спокоен. А храната ни хем им била вкусна, хем им се видяла евтина, така че си изкарали чудно.

"Допадна им това, че у нас е спокойно, отпуснато, хората са навън, говорят си, забавляват се, хапват. В повечето големи градове, където сме ходили, се чувства напрежение във въздуха. Всички бързат, рядко е да видиш някой да седне на открито", споделя Мария пред изданието.
Артистите се разходили по жълтите павета и си правили селфита пред "Свети Александър Невски".

Мария умишлено избягвала да им разказва за София, за да нямат предварителни очаквания и да се наслади на естествените им реакции.
Бибоят Форти разказва: "Вътрешният ни живот е интересен и много интимен - като семейство сме. Когато сме на турне, е много изтощително, но сме и щастливи. Палави деца, а Мария ни е "майка". Събрали сме се хора от целия свят. Намираме и много общи черти, и доста различности. Не говорим един и същи език, но имаме еднакви интереси - да речем всички гледаме "Семейство Симпсън", ядем една и съща храна, наслаждаваме се на живота заедно".

В състава на "Елуаз" има французи, канадци, испанци... Жонгльорът Никола и момичето каучук Еми Воте, която видяхме в "Денсинг старс", са двойка. "Правим шоуто стотици пъти, чувстваме се комфортно, но понякога имаме нужда да поимпровизираме. Веднъж един от колегите имаше рожден ден. На представлението същата вечер по "устав" в една от сцените трябва да вляза и да взема нещо. Но аз се облякох като пиле и оставих яйце пред краката му. Той загуби ума и дума", спомня си Форти. И пак изненадва с няколко думи на български: "Моето роля" е на шеф на една от бандите. Злодей съм, което е суперстранно, защото в живота съм позитивен и весел. Правим живо шоу и няма копче за превъртане. Подготвени сме за всичко. Може музиката да спре изведнъж и да се наложи да измисляме в движение. Гащите ти могат да се смъкнат". "Това за толкова време не съм го виждала", смее се Мария на неговите откровения. Тя е завършила културология у нас и след това е записала в Монреал "Управление в сферата на културата". "Когато съм си мислела за чужбина, винаги е било в посока обучение, защото съм любопитен човек и обичам да научавам нови неща. Не съм академичен тип, а човек на действието. Дори да си учил чужди езици, попаднеш ли в друга страна, трябва да се фокусираш. Да се изразиш адекватно по начин, който функционира", казва красивата млада дама, която живее в Канада вече 10 години. Пристига там със съпруга си Симеон. В началото им помагат приятели. "Но след това сам се развиваш. Толкова добре са уредени нещата, че не е трудно да се оправиш", уточнява Мария.

След като завършила, станала управител на център за билети, зала, кафе и галерия в едно. Това бил най-мащабният й опит "за управление на културата". Имала служители, за които да отговаря, бюджети, изобщо сериозен пост. Познавала хора и от "Елуаз". Те тъкмо си търсели човек, който да се грижи за логистиката на спектаклите и й предложили да кандидатства. Мария смята, че "нещата" те избират, не ти тях и така попаднала точно на мястото си. Отначало й възложили работа като отговорник - тя била техният човек в Монреал, помагала да се осъществяват турнетата. И така три години. Но последната сама поискала да тръгне на обиколките, за да усети нещата от друг ъгъл. Преди това само ги посещавала, когато били на турне, а сега е плътно с тях. Станала турмениджър. Тя отговаря за всичко - от сутрин до вечер и от вечер до сутрин.
Покрай работата си има приятели от различни националности. Смайва ги с баница. Засега с точени кори, но се кани и сама да ги прави.
Казва, че по света човек по-често и по-честно го оценяват по качествата му.

"Никога не съм имала съмнения, че ще се реализирам в чужбина, а в България съм имала. Мъчи ме носталгия. Но всички, които работим в чужбина, сме изпратени. Ако имаме избор, ще останем тук", признава тя. Мария живее във франкофонската част на Монреал. В Канада познават България покрай музиката и танците ни. Има квебекарски групи, който свирят балкански ритми. Там знаят за киселото мляко, но понякога бъркат нашенските гозби с гръцки.