Без животни в цирка, Европа налага нови правила

Новините

25-03-2014, 09:59

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Подготвят сценарии за спектакли без животни, но няма идея къде ще ги настаняват

Животните в цирка може да отидат в историята. Заради условията, в които се отглеждат и заради сигурността на зрителите, Европа налага нови правила от догодина. България ще е първата страна, която ще ги приложи, информира Нова телевизия.

Преди 20 години децата нямаха електронни игри, компютри и смартфони. Водеха ги на цирк, за да видят камила, слон или тигър. Днешните деца обаче скоро няма да имат този шанс.
Александър Балкански, който за себе си казва, че е роден в цирка, отказва да приеме новите правила. За разлика от други свои колеги, които преместили бизнеса си в чужбина.

"Те поеха по-лекия път – да емигрират. Едни в Турци, други в чужбина", обяснява Александър Балкански, собственик на цирк "Балкански". Той е подготвен за новата ситуация и има сценарии за спектакли без животни.

Държавата обаче не е готова за промените. От природозащитната организация "Четири лапи" са категорични, че няма къде да бъдат настанени конфискуваните от цирка животни. Засега промяната няма да засегне делфинариумите.