Вестниците във вторник, 18 март

4 часа изпитват кандидатите за ЦИК, боят за шеф - в четвъртък

Росен Плевнелиев: Референдумът в Крим е незаконен
„Труд"
Пред български журналисти в Лондон президентът Росен Плевнелиев категорично осъди проведения в Автономната република Крим референдум за отделяне на Крим от Украйна. „Референдумът противоречи на украинската конституция и на международното право. Това е изключително опасно, категорично неприемливо и аз го осъждам и ще продължавам да защитавам тази позиция", категоричен беше държавният глава.


До 17 ч: 320 млн. или лиценза
„Стандарт"
Държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пловдив вчера. Крайният срок, в който електроразпределителните дружества трябва да изплатят дължимите суми към НЕК от 320 млн. лв., изтича днес в 17 ч.
"Положихме усилия да стабилизираме системата и няма да допуснем някой да не спазва закона. Нека да мине вторник и ако положението е същото, държавната комисия ще започне процедура по отнемане лиценза на трите дружества", закани се министърът и продължи: "Къде се намират, ние сме държава от Европейския съюз. Кой им дава право да си прихващат пари". Стойнев бе категоричен, че който спазва правилата, ще получи подкрепата на държавата.


4 часа изпитват кандидатите за ЦИК, боят за шеф - в четвъртък
„24 Часа"
Мая Манолова и Цецка Цачева заровиха временно томахавките, като решиха да седнат една до друга по време на вчерашното изслушване.
Близо 4 часа продължи изслушването на 24 кандидати за членове на ЦИК в правната комисия на парламента. За първи път изборните надзорници минават през подобна процедура, която бе излъчвана на живо по БНТ и БНР. Макар че в края на "изпита" председателят на комисията Четин Казак възкликна "Всички са отличници", петима ще трябва да отпаднат.
Четвъртък е крайният срок, в който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи 15 редови членове на ЦИК, а парламентът да излъчи 4-ма - председател, двама замове и секретар на ЦИК.


Стрелецът от Лясковец остава за постоянно в ареста
„Дума"
Великотърновският окръжен съд остави за постоянно в ареста 53-годишния Петко Савов Петков, който на 14 март застреля полицай и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му. Това съобщи говорителят на прокуратурата Катерина Лещакова.
Заседанието на съда се състоя в областната болница "Д-р Стефан Черкезов", където Петков беше опериран заради получени огнестрелни рани. По думите на Лещакова състоянието на Петков е стабилно и той е дал показания. Говорителят на прокуратурата отказа да коментира дали Петков се е признал за виновен. Той има възможност да обжалва мярката в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.