Крим ще подаде искане за присъединяване към Русия

Регионалното правителство на Кримската автономна република ще подаде искане за присъединяване към Русия, след обявяването днес на официалните резултати от референдума за статута на Крим. Припомняме, че Украйна обяви референдума за незаконен.

Според предварителните резултати над 95 на сто от гласувалите подкрепят присъединяване към Русия. Отиваме си вкъщи, заяви кримският премиер Сергей Аксьонов, след обявяването на предварителните резултати: 

"Отиваме си вкъщи. Крим в Русия! Ура, другари. Направихме го заедно. Благодаря ви. Благодаря за мъжеството ви и за подкрепата ви. Благодаря за подкрепата на Русия и на руския народ, както и на президента й. Никой няма да ни отнеме победата. Ние с вас отиваме в Русия", каза Сергей Аксьонов пред няколко хиляди души на площад "Ленин" в столицата на Крим Симферопол. 

Избирателна активност на референдума е била над 82 на сто.

Руските законодатели са готови в ускорени темпове да приемат необходимите закони за включването на Крим в състава на Руската федерация, заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията Иляс Умаханов. Очаква се руският парламент да заседава по този въпрос на 21 март.
 
"Не мисля, че в Държавната дума и в Съвета на федерацията съществуват някакви колебания по този въпрос. Имаме предварителната нагласа максимално бързо да приемем всички законови решения."

Според руската позиция, референдумът в Крим е напълно съобразен с нормите на международното право. Централната власт в Киев ще продължи да смята Автономна република Крим като част от Украйна. Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право.

По инициатива на американската страна се е състоял телефонен разговор между американския президент Барак Обама и руския президент Владимир Путин, съобщава Интерфакс.

„Продължило е обсъждането на различни аспекти на кризисната ситуация в Украйна. Путин е обърнал внимание на неспособността и нежеланието на сегашните киевски власти да обуздаят националистическите и радикални групировки. Разгледана е възможността за изпращане на мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна.

Във връзка със състоялия се в Крим референдум Владимир Путин е подчертал, че неговото провеждане напълно е съответствали с нормите на международното право и Устава на ООН и е отчитало, в частност, известния косовски прецедент. На жителите на полуострова е била гарантирана възможността за свободно волеизявление и самоопределяне", се посочва в прессъобщение на Кремъл.