Лекар източил 200 хил.лв. от НЗОК - с 3 години условно

Съдебното решение предвижда наказание от 3 г. условно и 5 г. изпитателен срок

Д-р Добрин Папуров от Търговище беше осъден на 3 г. условно за източването на 194 250 лв. от НЗОК, съобщава Дарик радио. Решение по делото е взел окръжният съд на Разград заради отводи на съдиите от Търговище.
По делото срещу д-р Папуров са разпитани над 300 свидетели. Това е най-обемното в историята на съда. Въпреки това обаче то приключи на първа инстанция само за 9 месеца.
Според обвинението през 2005­-2006 г. чрез използване на 300 документа с невярно съдържание медикът е получил неправомерно 211 570 лв. от здравната каса, но според съда документната измама е за 194 250 лв. и по 25 от направленията действително е извършено лечение на пациентите. Второто престъпление е данъчно, като неплатеният налог според съда е 88 939 лв.
Съдебното решение предвижда наказание от 3 г. условно и 5 г. изпитателен срок, конфискация на половин гараж от 14,78 кв. м, както и забрана да управлява лечебно заведение цели 2 години, съобщава "Монитор". Д-р Папуров е собственик и управител на медицински център "Солигена" и хирургическа болница "Папуров" в Търговище. Съдът разпореди още лекарят да си внесе данъците в НАП заедно с лихвите, както и да възстанови щетите на НЗОК също с лихвите.
Съдебното решение подлежи на обжалване. И двете страни не бяха доволни от това как са се произнесли магистратите. Адвокатите поискаха веднага текста му, за да обжалват пред Апелативен съд ­ Варна, окръжният прокурор Огнян Дамянов пък заяви, че вероятно ще протестира, защото е искал ефективна присъда, и то в по-голям размер.