Тодорова първо се захваща с финансовото състояние на НЗОК

Според шефката на Здравната каса трябва да се види къде изтичат парите

От петък ще се захвана с анализ за финансовото състояние на касата в момента, каза в парламента д-р Румяна Тодорова. Тя беше избрана за управител на Националната здравноосигурителна каса с пълно мнозинство.

"Много са разнопосочни сигналите, които идват. Всички чухме какво каза д-р Цеков. Той ни потупа по рамото и ни каза: "Не се притеснявайте, бюджетът ще стигне". Само че от болниците и от лекарствата пристига друга информация. Откъде взе 17-те милиона лева, които той добави към бюджет "Лекарства"? От миналата година няма нищо. От резерва ли са или се черпи вече четвърто тримесечие на касата", попита д-р Тодорова.

Според новата шефка на Касата въпросът е да се види къде изтичат парите.

"Трябва пълен анализ на лекарствената политика, какво се случва по диагнози, този преразход дали се дължи само на вкарани нови продукти или има и нещо друго, какво става в болниците, защо липсват направления. Интересното е, че направления липсват в определени региони, не навсякъде. Касите не са си свършили работата. Погваме нашите поделения, искаме информация какво се случва по региони", добави д-р Румяна Тодорова.

Тя твърди, че тази година нищо не може да се случи. Законът за бюджета на касата е гласуван и се работи по правилата му. Свърши ли август обаче, Тодорова подчерта, че започват преговори с Българския лекарски съюз.

"Дотогава трябва да се готови с това на какво стъпваме, на каква финансова база. От НАП трябва да ни кажат каква е събираемостта, с какъв бюджет евентуално ще се работи следващата година, колко е броят на неосигурените", посочи още тя. "Трябва да стане ясно и дали сред тези, които в момента ползват новите дейности в касата, има неосигурени и трябва ли да останат те в касата и защо не си плащат вноските. Куп въпроси, за които в рамките на десетина дни трябва да имаме отговор", подчерта д-р Тодорова.

В коментар на това, че сестра й Илияна Йотова е евродепутат, новият управител на НЗОК каза:

"Сестра ми е шест години и половина по-млада от мен. Ние сме расли в патриархално семейство, където винаги се зачита мнението на по-големия. Ако някой има заслуги за евродепутата, търсете ги от мен, но не търсете обратната връзка."

Тодорова е категорична, че не се е занимавала с политика и не смята да го прави. Тя държи на експертното си ниво и на това да работи като експерт.

"Ако исках да стана политик, мисля, че нямаше да имам проблеми, но не искам”, заяви д-р Тодорова.

За средствата за лечение на онкоболни, тя каза, че има над 260 млн. лв резер, "поне така пише в закона".

Трябва да се направи анализ как върви изпълнението на бюджета към момента, каква ще бъде прогнозата до края на годината, ако този резерв съществува, те ще бъдат покрити. Има слухове, че резервът е предварително преразпределен, когато са се качили цените на някои услуги. Нещата са доста сериозни, твърди Тодорова. 

Новият управител на Здравната каса каза, че не се притеснява от протести срещу назначението й. За това дали ще има смяна на директори на регионални каси, д-р Румяна Тодорова твърди, че сега ще започнат конкурсите. По думите й - Ще бъде разгледана работата на всеки един директор и ще бъде търсена отговорност за несвършване на работа.

"Който работи добре, защо да го сменям? 2006 г. аз не смених никого”, каза Тодорова.