НЗОК отново на минус - този път с 140 млн. лв.

Тодорова обаче обещава да не прехвърля дефицити към следваща година

Очертава се дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв. Това каза на пресконференция управителят на касата д-р Румяна Тодорова.

"За пръв път виждам такъв бюджет и такова изпълнение на бюджета", заяви тя. "63.5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни. Изпълнението на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е75.1%; за денталната помощ - 59.2%; за лекарствена терапия за домашно лечение – 58.6%; за специализирана извънболнична помощ – 51.1%. При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв.", обясни д-р Тодорова.
Дефицит с около 83 млн. лв. се очаква и при средствата за лекарства за домашно лечение, отчете шефката на НЗОК. Според нея една  причини за този недостиг е по-високата заболеваемост тази година. "Например наличните вирусни хепатити през 2012 г. за първото тримесечие са били 1277, а за същия период на 2013 г. са 1501". Другата причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата  е включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340, обясни Тодорова.
Тя заяви, че от Касата са започнали анализ на амбулаторните листове за 2013 г., за да се види какви стандарти са назначени и какво касата е заплатила. "Ще се проверят и районните каси, за да се види как те са осъществили своя контрол. Моите впечатления са, че касата не се самоконтролира", каза Румяна Тодорова.
Д-р Тодорова успокои, че оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат. С него и чрез завишена контролна дейност от националната здравна каса се надяват да изплатят всичко, което касата дължи.
Управителят на НЗОК заяви още, че средствата за  онколекарства няма да бъдат спирани.
"Предстои сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците, защото има болници, които са в рамките на бюджета си, а други са в преразход. Предстоят срещи с лекарския съюз, зъболекарския съюз, фармацевтите", обяви тя.
"От тази година има единна сметка, в която влизат всички данъци и здравните осигуровки. От там е много трудно да се изчисли колко са парите за здравно осигуряване", каза д-р Тодорова.
Тя беше категорична, че въпреки очаквания недостиг през тази година  амбицията на НЗОК е да не  прехвърля пари към следващата година, "защото оттук нататък касата всяка година дължи нещо на някого".