Изчезналият самолет: инцидент или терористичен акт?

Световните медии все още нямат отговор на този въпрос

Според източници на Асошиейтед прес сред малайзийските власти разследването е установило, че самолетът на Malaysia airlines е отвлечен от едно или повече лица.

В 7,30 ч. българско време започна пресконференция, на която малайзийският министър-председател Нажиб Разак даде последната информация около разследването.

Засега се знае, че самолетът е сменял посоката на движение няколко пъти, издигайки се до височина от 45 000 фута (13 700 метра), което е над лимита на Boeing 777. След това е слязъл до височина 23 000 фута, насочвайки се към малайзийския остров Пенанг, преди да се издигне отново, сменяйки посоката към Индия, предава New York Times.

Друга световна медия - Wall street journal, цитира свои източници, които твърдят, че военни радари са засичали самолета няколко пъти на различни места, след като гражданския контрол е изгубил връзка с него.

Washington post пък цитира свой източник в Пентагона, който казва “Все по-малко прилича на инцидент, все повече на криминален акт”. Reuters също отбелязва, че хипотезата за отвличане е все по-вероятна, цитирайки високопоставен представител на малайзийската полиция.

Пред кореспондентката на ABC news висш представител на малайзийската армия е споделил преди час, че “тезата за отвличане не може да бъде отхвърлена, но засега не може да бъде потвърдена категорично”.