Намерените отломки не били от изчезналия самолет на Malaysia Airlines

ФБР се опасява, че Китай е бил цел на терористична атака, която може би е свалила малайзийския самолет в морето около Виетнам

Американските служби, които участват в издирвателните операции в района на Южно Китайско море, опровергаха изнесените от пресата данни, че са намерени отломки на изчезналия самолет на Malaysia Airlines, съобщава виетнамският информационен сайт Tuoi Tre.

До извода се стигнало след направения анализ на намерените отломки. По този начин се задълбочава мистерията около самолетната катастрофа.

Близо две денонощия изчезването на машината с 239 души на борда остава мистерия.

Към момента общо 34 летателни машини и 40 плавателни съда участват в претърсването на Южнокитайско море в близост до Тайландския залив. Очаква се в търсенето на следи от Боинг-а да се включат още няколко китайски военни кораба.

Междувременно стана ясно, че ФБР се опасява, че Китай е бил цел на терористична атака, която може би е свалила малайзийския самолет в морето около Виетнам.

ФБР и Интерпол се присъединиха към разследването на причините за изчезването на самолета.

Разпадане във въздуха е основната версия за изчезналия самолет. Върху версията за разпадане на машината по време на полет са фокусирани в момента разследващите изчезването в събота на малайзийския авиолайнер с 239 души на борда, предаде Ройтерс. До момента не са открити останки, което според представител на екипа от разследващи подсказва за разпадане на машината във въздуха.

Повече от две денонощия няма никакви следи от пътническия самолет. Виетнамските власти не потвърдиха информацията, че са открили отломки. Следователите в Малайзия продължават да работят по версията за отвличане на самолета.

По-рано малайзийският министър на транспорта Хишамудин Хюсеин съобщи, че официално се разглежда хипотезата за терористичен акт. Проверява се самоличността на общо четирима пътници. За двама от тях се знае, че са използвали крадени европейски паспорти - италиански и австрийски, за да се качат в самолета. Интерпол потвърди, че поне два паспорта, обявени за изгубени или откраднати в базата им данни, са били използвани от пътници да се качат на борда на изчезналия малайзийски самолет. Все още е рано да спекулираме за връзка между откраднатите паспорти и изчезналия самолет, но очевидно е много притеснително, че пътник е успял да се качи на международен полет с паспорт, обявен за откраднат в базата на Интерпол, заяви генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл.

В операцията по издирването на изчезналия "Боинг-777-200" вече участват 40 кораба и 34 самолета от Виетнам, Малайзия, Сингапур, Китай, Филипините и Австралия. Част от роднините на изчезналите пътници на лайнера са настанени в хотел "Лидо" в Пекин, в очакване на новини.

Изчезналият самолет на малайзийските авиолинии с 239 души на борда може да е обърнал в обратна посока от планирания маршрут малко преди да изчезне, сочат данни от радара, който е следял полета. Предположенията са, че машината се е отклонила от курса си и може би се е насочила обратно към Куала Лумпур.

Самолетът излетя от Куала Лумпур за китайската столица Пекин след полунощ в събота и изчезна от екраните в 2:40 часа местно време - 19 минути след излитането. По данни на агенция Синхуа връзката е загубена, докато самолетът е летял над Виетнам. На борда е имало 154-ма пътници от Китай, 38 малайзийци, 7 индонезийци, шестима австралийци, петима индийци, четирима французи, трима граждани на САЩ, по двама новозеландци, украинци и канадци, по един от Русия, Италия, Холандия и Австрия.