Ги Верхофстад: Хората трябва да се чувстват съпричастни към това, което се случва в ЕП

Либералите ще представят алтернатива на националистическите и популистки партии

В настоящата криза се нуждаем от повече Европа. Хората трябва да се чувстват съпричастни към това, което се случва в ЕП. Това заяви пред медии в Брюксел Ги Верхофстад, кандидат на европейските либерали за президент на ЕК и бивш премиер на Белгия, по повод предстоящите евроизбори.

На тези избори, според него, либералите ще представят алтернатива на националистическите и популистки партии. Попитан дали очаква повече представители в следващия ЕП на националистическите формации, той обясни, че винаги в едни избори има изненади, но той се надява хората да не видят алтернатива в радикалните проевропейски движения.

Искаме повече интегрирана Европа, каза Ги Верхофстад. Ще съм щастлив, когато имаме бюджет в ЕС, насочен изцяло към гражданите, сподели той своята мечта за европейската общност.
Трябва ни нова система на финансиране на ЕС, смята още той. Верхофстад се надява дебатът по тази тема да бъде финализиран през 2016 година. Хората трябва да знаят как се харчат парите им, е мнението му. Така ще бъдат и по-съпричастни към случващото се в общността.

Според него по отношение на Украйна трябва да сме единни.
ЕС също така трябва да е и по-активен в този конфликт, по думите му. Неприемливи са действията на Русия в този момент, категоричен е Ги Верхофстад. Русия действа по ясен начин - или си приятел на Русия или не си й приятел, допълни той. Според него трябва да се действа по-остро с Русия. Когато ЕС действа има по-ясни резултати, категоричен е  Верхофстад.