Шулц и Свобода поканиха АБВ на среща

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерът на групата на социалистите там Ханес Свобода поканиха на среща новата българска лява формация АБВ в лицето на евродепутата Ивайло Калфин. Разговорът ще се състои в четвъртък от 15,00 часа, местно време, в Брюксел и е свързан с предстоящите избори за евродепутати на 25 май.

Информацията за Bulgariautre.bg потвърдиха от пресофиса на г-н Калфин в Брюксел.
Шулц и Свобода търсят подкрепа за левицата, за да спечелят повече депутати от десните в следващия Европейски парламент. Освен Калфин, на срещата те са поканили още три политически формации с леви убеждения и от различни държави, но които не са членове на ПЕС. Специалисти коментираха, че тази покана означава много за авторитета, който АБВ има сред европейските социалисти. Запознати твърдят, че това е първата официална крачка, която проектът на Първанов прави към членството си в ПЕС. Поканата от Шулц и Свобода означава, че те гледат много сериозно на АБВ и го смятат за напълно достойна организация в лявото пространство, на която може да се разчита в бъдеще, коментираха в Европейския парламент. Всичко това обаче вероятно никак няма да се хареса на лидера на БСП Сергей Станишев и може да доведе до нови скандали между двете големи сили от лявото пространство.
Калфин се срещна в сряда вечерта (5 март) със симпатизанти, които му гостуваха в Брюксел. Евродепутатът обсъжда повече от два часа личните си възгледи и тези на АБВ за бъдещето на страната, което зависи много от избора на 25-и май.
Според Калфин, ако от БСП поставят ултиматум, тогава ще има проблем.

Той подчерта, че принципно решенията при нас се взимат от две трети от членовете. А по-голямата част от тях гледат с добро око на проекта АБВ. БСП ще се компрометира много и дори ще остане в изолация, ако се стигне до ултиматум към ПЕС от нейна страна. Много се надявам изобщо да не се стига до това положение, а да има разговори.