ЕК е готова да работи за преодоляване на неравенствата в здравеопазването

В отговор на парламентарен въпрос на евродепутатa от ЕНП д-р Андрей Ковачев (ГЕРБ) Европейската комисия (ЕК) призова заинтересованите страни, имащи отношение към решаването на проблема с неравенствата в достъпа до качествено здравеопазване в отделните европейски страни, да изпратят коментарите си относно начините, по които те могат да бъдат измерени. Сред тях са организациите на пациентите, на лекарското и сестринското съсловие, на производителите на лекарства, на болниците и др.
В началото на месец януари тази година  Андрей Ковачев отправи писмен въпрос до Европейската комисия относно ролята й за постигането на напредък при осигуряването на равен достъп за всеки европейски гражданин до качествено здравеопазване. В писмото си Европейската комисия потвърждава, че всеки трябва да има достъп до здравеопазване - профилактика, диагностика и лечение - независимо от финансовото положение, пола или националната си принадлежност. Този принцип е залегнал в Хартата на основните права на ЕС, който европейските институции трябва да спазват в своите действия.
"Комисията -  в лицето на комисаря по здравеопазването Тонио Борг - потвърди, че пациентите в Европа се сблъскват с проблеми при достъпа им до качествена диагностика, медицинска апаратура, болнична инфраструктура и лекарства. Европейският съюз  няма правомощия да реши този общ за европейските граждани проблем, оставен изцяло в ръцете на националните правителства. Въпреки тези законодателни пречки, отговорът на Комисията е ясен знак за ангажимент, който европейските институции поемат спрямо проблемите на пациентите и защитата на техните права. Подобряването на ситуацията изисква най-напред да знаем в какво конкретно се изразяват неравенствата във всяка от страните-членки. Предложението на ЕК към заинтересованите страни е протегната ръка за партньорство", коментира евродепутатът.
Андрей Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия, е сред евродепутатите, активно ангажирани с проблемите на здравеопазването. Една от основните теми в работата му са именно трудностите, които пациентите срещат при достъпа си до качествено медицинско обслужване. През месец юни миналата година, заедно с българската Национална пациентска организация и Европейския пациентски форум, Ковачев организира конференция в Европейския парламент, която даде началото на Партньорство помежду им, което в момента е в процес на институционализиране.