Правителството сформира Национален щаб заради кризата в Украйна

Национален щаб заради кризата в Украйна ще бъде създаден днес със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев

Това стана ясно след едночасовото извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет във вторник вечерта.

"Обсъдени са всички аспекти и сценарии, както е направен и анализ на алтернативните варианти във връзка с кризата в Украйна", заяви МВР-шефът Цветлин Йовчев след заседанието. Икономическите заплахи с нарушаването на доставките на газ са основните притеснения на правителството след усложняване на ситуацията в Киев. Очаква се заради кризата да има евентуално временно затрудняване на доставките за "Нефтохим", а докладите сочат, че може да има рискове и за юридически лица заради техни партньори в Украйна. Доставката на отработено ядрено гориво също е сред притесненията на българското правителство.

Друг акцент, очакван от кризата, е опасността от миграционен натиск. "В Украйна живеят 250-300 хиляди българи, които при евентуална заплаха може да поискат да се върнат у нас", стана ясно от думите на Йовчев. Друго притеснение за нашенците в Украйна е заради засилване на ксенофобските настроения и евентуални проблеми в този аспект. Трайното влошаване на отношенията между Русия и Европейския съюз също е било обсъдено на заседанието на съвета. Заради тези евентуални заплахи правителството е решило да сформира националния щаб, който се очаква да преразгледа плановете за защита. Йовчев обясни, че в Украйна има 4 ядрени централи и въпреки че към момента няма преки рискове за сигурността, правителството ще предприеме мерки и в тази насока.

Отделно МВР ще засили контрола по границите заради факта, че в Украйна могат да се появят престъпни групи, които да пренасят оръжие или други забранени неща.

Седем мерки прие вчера Съветът по сигурността:

1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас.

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.