Янукович призова Путин за военна намеса в Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович е изпратил до руския президент Владимир Путин писмо, в което поискал Русия да използва военна сила в Украйна

Информацията бе разпространена от Ройтерс, която цитира руския посланик в ООН Виталий Чуркин, предаде БТА. 
В писмото Янукович заявил, че Украйна е на ръба на гражданска война и поискал от Путин Русия да окаже военна помощ, за да защити украинското население, каза Чуркин пред Съвета за сигурност на ООН, който се събра тази вечер за трети път през последните четири дни, за да обсъжда събитията в Украйна. 
Влизайки на заседанието, Чуркин каза, че иска да обясни в детайли позицията на Русия в кризата. 
Френският му колега Жерар Аро изрази надежда, че Чуркин носи добра новина за оттегляне на руските въоръжени сили в базите им в Крим, добавя АФП. 
По-рано днес щабът на руския Черноморски флот, базиран в Севастопол, отрече съобщенията за ултиматум към украинските сили в Крим и за планиран щурм. 
Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин пък заяви, че засега не е необходима интервенция на руската армия в Украйна. 
По-рано лично Владимир Путин прие предложение от Ангела Меркел за създаване на контактна група за започване на политически диалог за Украйна. 
Украинци - кадрови резерв в Далечния изток 
Жители на Украйна може да станат кадрови резерв при създаването на територии с изпреварващо развитие в руския Далечен изток, съобщи по-рано пред журналисти министърът на развитието на региона Александър Галушка, цитиран от ИТАР-ТАСС. 
Далечният изток трябва да се развива с изпреварващи темпове и в региона да се привличат масирано инвестиции. Процесът обаче среща пречки и сред тях е недостигът на трудови ресурси. 
"За момента БВП на човек от населението в Украйна не е достигнал дори съветското равнище. Що се отнася до Украйна, не бива да се ръководим от локалните остри събития - трябва да се базираме на дългосрочни трайни тенденции", подчерта той. 
Очевиден плюс, който ще кара според него руските власти да предпочитат жители на Украйна пред граждани на други страни, е, че в Далечния изток ще се появят хора без езикова, ментална или културна бариера, каза министърът. 
По данни на руската Федерална служба по миграцията, през последните две седмици на февруари молба за убежище са подали близо 143 хиляди души, най-вече в гранични с Украйна територии.