Божидар Димитров: Българите се обединяват ако имат обща кауза

Трябва да бъдем готови да дадем гражданство на наши сънародници, живеещи в Украйна, ако там кризата продължи

Това заяви по bТВ шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Димитров предупреди, че е добре страната ни да се подготви за беженска вълна. Изказвания в тази посока е направила по-рано днес и вицепрезидент Маргарита Попова.

Демографският проблем не се оправя само с раждаемост. Привличането на потомци на етнически българи в родината на предците им е възможност да съживим държавата, заяви още историкът.

Димитров припомни, че по официална статистика сега в пределите на Украйна живеят 234 хил. българи, а по неофициална около един милион. Голямото преселение на изток започнало след 1774 г.

Не знам защо сега забраниха българския език в Украйна и то правителство, което се представя като демократично. Проблемът е първо какво ще се случи с Украйна, а следствие на това ще бъде съдбата на българските училища. Украйна е една изкуствено създадена държава, с фиктивни граници. Даже е обидно и името, което и сложиха. Украйна означава покрайнина, но на кого – на Русия. Това наистина е унизително за националистите. Въпреки това тази държава може да бъде запазена, всичко е въпрос на дипломация. Но светът върви към конфронтация и явно някой иска да се възползва от този конфликт, посочи още Божидар Димитров.

Според него, българите се събират и обединяват само ако има обща кауза.