Турция също може да предяви претенции към Крим

Заради дестабилизацията на Украйна, Турция може да си върне Крим, съобщава турският ежедневник "Хюриет". Според изданието, мирният договор, подписан на 19 април 1783г. от руската императрица Екатерина Велика, предвижда Кримското ханство да премине от Османската империя в Русия. Има само едно условие – Крим да не обявява независимост и да не попадне в трета страна. В противен случай полуостровът трябва да се върне на турците.
Турция може да предяви претенции спрямо Крим, ако полуостровът получи статут на независима територия. Според информация на медиите в южната ни съседка това може да стане по силата на документ, който Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г. Руската императрица е подписала мирен договор с Османската империя през 1783 г., съгласно който Кримския полуостров влиза в състава на Русия. В подписания документ има клауза, според която полуостровът не може да бъде независим. В противен случай Крим следва да се върне на Османската империя.

ИТАР-ТАСС се позовава на адвокати по международно право, според които този договор не определя принадлежност на Крим нито към Русия, нито към Турция. В договора ставало дума за правата на татарите, живеещи там, обясняват юристи. Според тях Крим може да се намира както в зоната на интересите на Турция, така също и в обсега на руските претенции. Припомня се референдумът в Крим през 1991 година, когато 93 на сто от жителите са избрали за себе си независимостта.
Същевременно стана ясно, че Севастопол може да влезе в състава на Крим, съобщи председателят на Върховния съвет на Крим. По думите на председателят кримският парламент е готов да разгледа инициатива за присъединяване на Севастопол в състава на автономията, след като решението бъде одобрено от гражданите на Крим.
На 30 март ще се проведе референдум за статута на Автономната република Крим, припомнят медии.