Калфин: Ситуацията в Украйна може да има реални последствия върху България

Случващото се между Украйна и Русия е резултат от геополитическа война, на която, в крайна сметка, жертва е украинският народ

Това, което се случва в Украйна, в зависимост от начина, по който ситуацията там се развие, може неизбежно да засегне България, заяви през Нова ТВ евродепутатът и бивш вътрешен министър на България Ивайло Калфин.

Като член на Европейския съюз нашата държава е поставена в ситуация, в която трябва да балансира отношението си към двустранния конфликт между Украйна и Русия, обясни Калфин.

"Имаме проекти като „Южен поток“, например, който в момента е наникъде. Имаме от години желание на българския бизнес и на български фирми да се върнат обратно на руски пазари – това също би било затруднено”, коментира той, като добави, че се надява все пак да не се стигне до тези „тежки форми” на последствия.

Мнението на евродепутата е, че случващото се между Украйна и Русия е резултат от геополитическа война, на която, в крайна сметка, жертва е украинският народ.

Повод за конфликта обаче дават украинските властници. Калфин коментира: "В 21 век не можеш да имаш отявлен национализъм тогава, когато става въпрос за упражняване на власт“. По думите новото държавното управление на Украйна е направило немалко, за да провокира развитието на конфликта.

"Първо, ако погледнете хората във властта, включително и в силовите ведомства, това са хора, известни с ултранационалистическите си виждания в Украйна от години." В отговор на журналистически въпрос евродепутатът коментира, че не би стигнал до определението „фашизъм“ в случая, но смята за необосновано словосъчетанието „Украйна на украйнците“. Той припомни, че в Украйна живеят 45 милиона души, а от тях 15 милиона са руснаци и други общности, включително и българи.

Ивайло Калфин продължи: "Първата работа на новата власт беше да отмени закона за регионалните езици – защо? Беше обяснено, че ще се направи чистка във всички специални структури в армията, че те ще бъдат освободени. Как очаквате, че след това армията да бъде лоялна към тези власти?“.

Действията на Русия в тази ситуация той определи като „пресилени, в контекста на потенциалната заплаха срещу нея”, а по смисъла на международното право това е инвазия в друга държава. "Тук международното право трябва да бъде водещо и за двете страни“, категоричен е Калфин, който коментира, че случващото се в Украйна е в резултат от десетилетия на разкъсване на държавата и нейното общество между Запада и Русия.

Необходим е незабавен политически диалог, в който да се включат представители на ЕС, Украйна и Русия, в който да се успокои населението на Украйна и да се обясни, че териториалната ù цялост няма да се засяга.

Ивайло Калфин коментира, че при ситуация на задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна и реален сблъсък на войски, боевете няма да се водят във военните бази, но по улиците на градовете. "Това, което трябва да направят всички страни в конфликта и спора, е да седнат и да разискват мирно по основните въпроси и да успокоят населението, че няма да се стигне до въоръжен конфликт", каза той.